Biznis i politika
StoryEditor

EU planira ograničiti cijene ruske nafte između 65 i 70 dolara po barelu

23. Studeni 2022.

Europska unija raspravlja o ograničenju cijene ruske nafte između 65 i 70 dolara po barelu, razini koja bi bila velikodušnija prema Moskvi nego što su mnogi očekivali.

Raspon je znatno iznad ruskih troškova proizvodnje i veći nego što su pojedine zemlje tražile. Budući da Rusija već prodaje svoju sirovu naftnu po jeftinijim cijenama, gornja bi granica mogla imati minimalan utjecaj na trgovinu.

Nakon višemjesečne rasprave o planu ograničenja, koji je najviše zagovarao SAD, očekuje se da će zemlje G-7 odlučiti upravo u ovom rasponu do 70 dolara. Ipak, nekoliko zemalja članica vjeruje da je predložena cifra previsoka s obzirom da je raspon u skladu s prosjekom prije invazije na Ukrajinu.

Dužnosnici EU-a sastaju se s ciljem odobravanja ograničenja za što je potrebna potpora svih država članica.

Nakon što je Bloomberg objavio predloženi raspon cijena pale su cijene nafte na tržištima.

- Ruska nafta trenutno se trguje po značajno sniženim cijenama, oko 65 dolara po barelu, ako se granična cijena postavi na sličnu razinu, to ne bi puno naštetilo Rusiji - izjavila je Simone Tagliapietra, viša suradnica u Bruegel think-tanku u Bruxellesu.

Ciljevi ograničenja cijena uvijek su bili dvosmisleni: SAD je želio osigurati da ruska nafta nastavi teći, a istovremeno žele napakostiti Moskvi.

Sankcije Europske unije u početku su bile usmjerene na smanjenje prihoda ratnog stroja Vladimira Putina, no teško ispregovarana gornja granica trenutno je uglavnom usmjerena ublažavanju utjecaja energetske krize. Ipak, skupina zemalja EU-a, uključujući Poljsku i baltičke države trenutno se zalaže za novi paket mjera protiv Rusije i to što je prije moguće.

Ograničenje ruske nafte koje provodi G-7 trenutno u cilju ima zadržati protok ruske nafte kako bi se izbjegli dodatni skokovi cijena na globalnoj razini dok u isto vrijeme žele ograničiti prihode Moskvi.

Europska unija također je predložila dodavanje prijelaznog roka za uvođenje ograničenja dugog 45 dana pa bi tako sankcije trebale stupiti na snagu početkom prosinca.

Podsjetimo, većina zapadnih zemalja ove godine planira prestati uvoziti rusku naftu, a odredbe za rafinirane naftne derivate, uključujući ograničenje cijena, trebale bi stupiti na snagu u veljači.

27. travanj 2024 21:44