Biznis i politika
StoryEditor

EU postigla dugo očekivani sporazum koji bi trebao zaštititi ‘platformske radnike‘

13. Lipanj 2023.
foto Shutterstock

Države članice Europske unije napokon su postigle dugo očekivani dogovor koji bi trebao zaštititi oko 28 milijuna radnika u tvrtkama kao što Bolt i Uber.

Sporazum postignut početkom ovog tjedna trebao bi omogućiti radnicima Ubera i raznih aplikacija za dostavu hrane socijalno osiguranje i druge beneficije, no samim time otvara i dugotrajne pregovore među 27 država članica koje su odgađale izradu nacrta zakona.

Gig-ekonomija je donijela mnoge dobrobiti u naše živote, ali to ne smije ići nauštrb radničkih prava ‒ rekla je Paulina Brandberg, švedska ministrica za ravnopravnost spolova i radni vijek koja je predsjedala raspravama u Luksemburgu.

‒ Pristup vijeća postiže dobru ravnotežu između zaštite radnika i pružanja pravne sigurnosti za platforme koje ih zapošljavaju ‒ dodala je.

Većina radnika u tvrtkama kao što je Uber ili Bolt registrirani su kao samozaposleni. Prema prijedlozima koje je prihvatilo Europsko vijeće, tvrtke koje kontroliraju radno vrijeme radnika, odjeću na poslu i ograničavaju mogu li prihvatiti ili odbiti posao  morat će ih klasificirati kao zaposlenike i snositi dodatne troškove.

Jedan od najjače lobiranih sporazuma

Dogovor uključuje i prva pravila Unije o korištenju umjetne inteligencije na radnom mjestu pri čemu su tvrtke obvezane jamčiti ljudski nadzor nad svojim automatiziranim sustavima za praćenje i donošenje odluka.

Države članice sada će ući u raspravu s Europskim parlamentom, a rok za ‘sklapanje‘ ovog zakona je u ljeto 2024.

Razgovori na ovu temu prekinuti su u prosincu kada su zemlje bile podijeljene na one koje su spremne prihvatiti prijedloge Europske komisije i one koji pozivaju na manje restriktivan režim za poduzeća.

Ovotjednim sastankom je rasprava ponovno pokrenuta, a iako nijedna država članica nije glasovala protiv planova, Njemačka, Španjolska, Grčka, Estonija i Latvija bile su suzdržane, prenosi Financial Times.

Međutim, u znak stalne podjele među državama članicama, osam takozvanih ‘ambicioznih‘ zemalja, uključujući Španjolsku i Nizozemsku, reklo je da je dogovoreno stajalište ‘manje ambiciozno i učinkovito‘ od prethodnih prijedloga Komisije.

Njihova suzdržanost ukazuje na nedostatak jednoglasnosti među zemljama i na potencijalne podjele dok su pregovori u tijeku, posebno u vezi sa statusom ‘zaposlenika‘.

Definicija ‘zaposlenika‘ ima velike implikacije za tvrtke kao što je Uber jer što je više radnika registrirano kao zaposlenici, a ne kao samozaposleni, to će te tvrtke više morati plaćati naknade za zapošljavanje kao što su roditeljski dopust i socijalno osiguranje.

Kao rezultat toga, sporazum je bio jedan od najjače lobiranih u Bruxellesu posljednjih godina, a izvršni direktori ovakvih poduzeća, uključujući šefa Ubera Dara Khosrowshahija i Markusa Villiga, šefa rivala Bolta za usluge prijevoza, ovog su mjeseca upozorili u pismu Financial Timesu da će novi uvjeti zapošljavanja kuririma oduzeti neovisnost koja njima odgovara.

24. travanj 2024 05:42