Biznis i politika
StoryEditor

Europa gubi bitku protiv SAD-a zbog Bidenovih subvencija

03. Ožujak 2023.

Tvrtka Elona Muska Tesla nedavno je najavila svoj zaokret u strategiji, odmičući se od ulaganja u Europu jer žele iskoristiti Bidenove subvencije u SAD-u. Problem za EU je taj što Tesla nije jedina tvrtka koja o tome razmišlja i koja će to u konačnici vjerojatno i učiniti.

Trenutno mnoge multinacionalne kompanije preispituju svoje planove za ulaganja na europskom tržištu nakon što je američki predsjednik Joe Biden prošle godine predstavio Zakon o smanjenju inflacije (IRA), koji uključuje rekordnih 369 milijardi dolara subvencija za klimatske i energetske politike.

Zakon koji uključuje zelene subvencije za tvrtke uznemirio je političare u Europi jer su se prema SAD-u okrenule i eminentne tvrtke poput Northvolta, švedskog proizvođača baterija, Lindea, kemijskog diva iz Njemačke, zatim Volkswagena i Enela, talijanskog energetskog diva. Sve one su izrazile interes za američkim subvencijama, a to je tek početak.

Stisak birokracije

Evangelos Mytilineos, izvršni direktor i predsjednik grčkog industrijskog konglomerata Mytilineos je za CNBC rekao kako europske tvrtke gledaju prema SAD-u zbog pretjerane birokracije u Europi. Dodao je da i njegova tvrtka razmišlja o američkim zelenim subvencijama te da je to realnost za mnoge grčke kao i europske tvrtke.

Trenutno je teško procijeniti koliko bi investicija moglo ‘ispariti‘ iz Europe zbog Bidenove politike, ali poruka europskih tvrtki je jasna – one žele da dužnosnici u EU učine više kako bi ih podržali.

U govoru u veljači, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je rekla da je vrijeme za ‘jednostavniji i brži okvir‘, ali čini se da bi, ako i EU nešto učini po tom pitanju, olakšanja mogla doći prekasno.

Peter Carlsson, izvršni direktor Northvolta, rekao je za CNBC u veljači da njegova tvrtka radi na tvornici u Sjevernoj Americi jer je s američkim subvencijama dobio kako je rekao ‘turbo poticaj‘. Dodao je kako je sad Northvolt razmišlja o nastavku širenja po SAD-u, prije nego li će to učiniti u Njemačkoj.

Ilham Kadri, glavni izvršni direktor Solvaya, kemijske tvrtke sa sjedištem u Belgiji, rekao je kako je stvarnost takva da Bidenova administracija potiče dok se Europa bavi reguliranjem.

Tesla je prošlog mjeseca odlučila smanjiti neka ulaganja u Njemačkoj i usredotočiti se na sjevernoameričko tržište kako bi imali koristi od  IRA-e.

Privlačna jednostavnost

- Fokus Tesline proizvodnje ćelija trenutno je u Sjedinjenim Državama zbog okvira koji je stvorio Zakon o smanjenju inflacije Sjedinjenih Država (IRA) – rekli su iz tvrtke krajem siječnja.

Došao je trenutak kada i tvrtke i analitičari tvrde da je jednostavnost IRA-e previše privlačna da bi ju se preskočilo.

- IRA je konstruirana na način koji je prije svega vrlo jednostavan. A jednostavnost je uvijek pobjednik. Nasuprot tome, mašinerija Europske unije puno je složenija - rekla je Maria Demertzis, viša suradnica u think tanku Bruegel.

Zbog te birokracije se postavlja pitanje hoće li i mnoge druge europske tvrtke krenuti tim putem i odgoditi svoja ulaganja u EU kako bi jednostavno profitirali od koristi koju nudi IRA. Realnost je ta da si gospodarstva diljem EU-a ne mogu priuštiti gubitak ključnih ulaganja dok se bore s krizom troškova života i inflacije.

07. svibanj 2024 10:14