Biznis i politika
StoryEditor

Europska središnja banka prekida ciklus dizanja kamata?

09. Rujan 2023.
foto Shutterstock

U najnovijem Fokusu tjedna kojeg je objavila Hrvatska udruga poslodavaca, glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić navodi da suprotno očekivanjima male većine, ne bi iznenadilo da Europska središnja banka (ESB) sljedeći tjedan prekine ciklus podizanja kamatnih stopa. 

– To bi bilo u skladu s recentnim pogoršanjem poslovne klime koje se sada prenosi i na uslužni sektor te nadolazeće recesije u euro području. Možemo očekivati negativnu reviziju ESB-ovih prognoza kretanja BDP-a i inflacije. U nedavnoj anketi menadžera nabave (PMI), većina industrijskih kompanija razmatra smanjenje cijena u odnosu na povećanje istih – kaže Stojić.

U nadolazećem razdoblju će, međutim, postati jasno da problem povišene inflacije nije tako lako riješiti. Prema riječima HUP-ovog glavnog ekonomista, zbog relativno snažnog rasta plaća, kompanije u uslužnim sektorima se suočavaju s novom rundom povećanja troškova.

– Nakon očekivanog rasta plaća od oko 5,5 posto u ovoj godini, ESB očekuje relativno snažno povećanje i u 2024. godini od oko 4,5 posto. Spomenuti razvoj troška rada je glavni razlog zašto u 2024. godini, suprotno očekivanjima male većine, ne treba u dogledno vrijeme očekivati smanjenje kamatnih stopa ESB-a – smatra Stojić. 

05. svibanj 2024 11:01