Biznis i politika
StoryEditor

Europska zelena ekonomija pada u vodu: Energetski divovi vraćaju se ugljenu

04. Listopad 2022.
foto Shutterstock

Piše: Roko Kalafatić

Energetska tvrtka Orsted nastavit će s radom ili ponovno pokrenuti proizvodnju u tri postrojenja na fosilna goriva nakon što su to naredile danske vlasti, dok se Europa priprema za hladnu zimu usred energetske krize. 

U nedavnoj su objavi iz Orsteda, čiji je najveći dionik danska država, rekli da je odluka donesena 'ne bi li se osigurala sigurnost opskrbe električnom energijom u Danskoj'. Iz kompanije su dodali da se naredba odnosi na treću jedinicu u elektrani Esbjerg i četvrtu jedinicu u elektrani Studstrup. Obje jedinice koriste ugljen kao primarni izvor goriva, a naveli su i jedinicu 21 u Kyndby Peak Load Plantu koji koristi naftu kao gorivo.

Elektrana Esbjerg bila je predviđena za stavljanje izvan pogona 31. ožujka 2023. godine, dodali su, dok su druge dvije jedinice već stavljene izvan pogona, objavio je CNBC.

- Kako bismo osigurali sigurnost opskrbe električnom energijom, danske su nam vlasti danas rekle da nastavimo s radom u nekim od naših elektrana na naftu i ugljen - izjavio je Mads Nipper, izvršni direktor Orsteda.

- Mi ćemo, naravno, postupiti u skladu s nalogom danskih vlasti i sada ćemo početi pripremati i održavati jedinice te osigurati osoblje potrebno za njihovo upravljanje - dodao je. 

Iz Orsteda su napomenuli da će sve dotične jedinice trebati održavanje kako bi bile spremne za rad, a 'visoko specijalizirani radnici' također će morati biti obučeni za upravljanje lokacijama. Takođr su rekli da je kompaniji naređeno da tri jedinice rade do 30. lipnja 2024. godine. Podsjećamo, Orsted, koji je glavni igrač u proizvodnji energije vjetra, postavio si je cilj da do 2025. bude ugljično neutralan.

'Najprljaviji način proizvodnje energije' 

Najavljene novosti će bez sumnje užasnuti one koji se protive nastavku korištenja fosilnih goriva, s obzirom da ugljen ima značajan utjecaj na okoliš. Dapače, Greenpeace ga opisuje kao 'najprljaviji način proizvodnje energije koji najviše zagađuje'. U.S. Energy Information Administration na drugom mjestu navodi niz emisija izgaranja ugljena, uključujući ugljični dioksid, sumporov dioksid, čestice i dušikove okside.

- Još uvijek vjerujemo da mi, kao društvo, moramo postupno ukinuti upotrebu plina, nafte i ugljena što je prije moguće, ali smo usred europske energetske krize i mi ćemo, naravno, pridonijeti osiguravajući opskrbu električnom energijom najbolje što možemo - rekao je Nipper iz Orsteda. 

Nekoliko dana prije Orstedove objave, još jedna velika europska energetska tvrtka, RWE iz Njemačke, rekla je da će se tri njezine jedinice na lignit, ili mrki ugljen, 'privremeno vratiti na tržište električne energije kako bi ojačale sigurnost opskrbe i uštedjele plin u proizvodnji električne energije'. Iz kompanije su dodali da svaka od jedinica ima kapacitet od 300 megavata, a njihovo raspoređivanje je u početku ograničeno do 30. lipnja 2023. godine. 

Vijesti o navedenim energetskim divovima dolaze u trenutku kada se Europa bori ne bi li ojačala opskrbu energijom dok se ruski rat u Ukrajini nastavlja. Podsjećamo, Rusija je prošle godine bila uvjerljivo najveći dobavljač nafte i prirodnog plina u EU, prema Eurostatu. Dotok plina u Europu značajno je smanjen nakon zapadnih sankcija, a prošlog su tjedna neobjašnjiva curenja utjecala na plinovode Sjeverni tok 1 i 2, glavnu infrastrukturu za usmjeravanje plina iz Rusije u Europu preko Baltičkog mora. 

01. svibanj 2024 14:59