Biznis i politika
StoryEditor

Europske burze pale, zabrinjava kinesko gospodarstvo

05. Rujan 2023.
Kina, slom, krizafoto Shutterstock

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica pale, peti dan zaredom, jer su ulagače zabrinuli slabi pokazatelji iz kineskog gospodarstva i jer je splasnuo entuzijazam u vezi tamošnjih poticajnih mjera.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,6 posto, oslabivši peti dan zaredom.

Jutros je londonski FTSE indeks skliznuo 0,63 posto, na 7.405 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,67 posto, na 15.719 bodova, a pariški CAC 0,91 posto, na 7.212 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu oko 0,7 posto, izgubivši dio jučerašnjih dobitaka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 2 posto.

Ulagače je jutros razočaralo izvješće koje je pokazalo da su aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u kolovozu zabilježile najslabiji rast u posljednjih osam mjeseci zbog slabe domaće potražnje.

To pokazuje da je oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva i dalje slab, unatoč mjerama kojima vlasti pokušavaju potaknuti potrošnju.

Jučer su upravo zbog takvih mjera cijene kineskih, ali i drugih dionica u regiji snažno porasle.

- Slabiji nego što se očekivalo podaci iz uslužnog sektora preokrenuli su raspoloženje na tržištu. Kineske mjere zapravo predstavljaju popuštanje vrlo strogih restrikcija, što može usporiti ili zaustaviti daljnje štete, ali to nisu takve mjere koje bi mogle popraviti štetu i potaknuti značajniji rast gospodarstva -  objašnjava Charu Chanana, strateg u Saxo banci.

Oprez na tržištima posljedica je i nedostatka vijesti s Wall Streeta jer se u SAD-u jučer zbog praznika nije radilo.

Podršku tržištima pruža, pak, odluka australske središnje banke da ključna kamatna stopa ostane nepromijenjena na 4,1 posto.

Zahvaljujući popuštanju inflacijskih pritisaka, to je već treći mjesec zaredom kako središnja banka nije povećala kamate, pa se ulagači nadaju da je ciklus povećanja kamata završen.

28. travanj 2024 13:29