Biznis i politika
StoryEditor

Europske kompanije između američkog čekića i kineskog nakovnja

10. Srpanj 2023.
Kina, Europa, Amerika

Europske tvrtke strahuju da će biti žrtve sve žešćeg rivalstva dva najveća svjetska gospodarstava, spočitavajući Europskoj uniji sporost u potrazi za rješenjem, pokazuju poruke s poslovne konferencije u Francuskoj. 

Rastuće trgovinske napetosti između dviju supersila poklopile su se sa stagnacijom europskog gospodarstva. U takvim okolnostima političari i direktori tvrtki pitaju se tek hoće li gospodarstvo usporiti naglo ili postupno.

- S posebnom pažnjom pratimo trenutne napetosti između SAD-a i Kine - rekao je izvršni direktor francuskog proizvođača guma Michelina Florent Menegaux.

- Geopolitika očito utječe na poslovanje tvrtki -  rekao je Menegaux, dodajući da Michelin preispituje izvore nabave nekih komponenti kako bi izbjegao pretjeranu ovisnost o Kini.

Dodatni poticaj potrazi za novim izvorima sirovina i planovima o izmjenama u opskrbnim lancima bila je odluka Kine o ograničenju izvoza galija i germanija, ključnih sirovina u proizvodnji poluvodiča.

- Izgradili su monopol i koriste tu poziciju. U lancu vrijednosti baterija za električna vozila važno je kotrolirati sam lanac, ali i troškove -  rekla je Christel Bories, izvršna direktorica francuske rudarske i metalurške tvrtke Eramet, dodajući da je Kina trenutno u fazi stvaranja još jednog monopola u Indoneziji, i to u opskrbi niklom i kobaltom, također ključnim komponentama baterija.

Europa debatira

Europske čelnike sve više frustriraju i, kako kažu, moguće negativne posljedice američkog Zakona o suzbijanju inflacije (IRA), koji bi zbog znatno viših troškova energije u Europi mogao teško pogoditi pojedine velike industrijske grupe.

- Kada vidimo kako će IRA utjecati (na europske kompanije), zaključujem da na ovoj konferenciji nismo dovoljno razgovarali o toj temi. Prijeti velika opasnost da će europske tvrtke prebaciti svoja ulaganja iz Europe u Sjedinjene Države rekao je neimenovani viši bankar.

Neke pak najviše brine što vlastima Europske unije treba puno vremena da smisle rješenje.

Kod IRA-e kompanije bar znaju što mogu očekivati, rekla je za Reuters Veronika Grimm, članica vijeća ekonomskih ‘mudraca‘ koji njemačku vladu savjetuju u pitanjima ekonomske politike.

- Mi u Europi dotle raspravljamo trebamo li subvencije i porez na ​​superprofit - istaknula je Grimm.

24. travanj 2024 07:10