Biznis i politika
StoryEditor

Europski ulagači oprezni uoči sjednice ECB-a

14. Rujan 2023.

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči odluka čelnika Europske središnje banke (ECB) o kamatnim stopama.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon jučerašnjeg pada.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,25 posto, na 7.545 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,14 posto, na 15.630 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 7.209 bodova.

Ulagači su oprezni dok čekaju odluke i poruke čelnika Europske središnje banke (ECB) s današnje redovne sjednice.

Dio analitičara očekuje daljnje povećanje kamata, već 10. put u nizu, za 0,25 postotnih bodova. U tom bi slučaju kamata koju ECB plaća na depozite banaka dosegnula četiri posto, najvišu razinu od kada je euro 1999. godine uveden.

S druge strane, ima i analitičara koji smatraju da će ECB na ovoj sjednici zadržati kamate nepromijenjene i pričekati daljnje podatke koji će pokazati popuštaju li inflacijski pritisci u eurozoni.

A na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,4 i 1,5 posto.

Tako burze prate jučerašnji rast Wall Streeta. Doduše, Dow Jones oslabio je 0,20 posto, no S&P 500 ojačao je 0,12, a Nasdaq indeks 0,29 posto.

U fokusu ulagača bilo je izvješće o inflaciji, koje je pokazalo da su potrošačke cijene u SAD-u u kolovozu porasle na mjesečnoj razini za 0,6 posto, najviše u ovoj godini, dok su na godišnjoj razini bile veće za 3,7 posto.

Jačanje inflacijskih pritisaka ponajviše je posljedica rasta cijena nafte u tom mjesecu.

Temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene hrane i energenata, porasla je, pak, u kolovozu 0,3 posto na mjesečnoj, a 4,3 posto na godišnjoj razini, sporije nego mjesec dana prije.

Usporavanje temeljne stope inflacije ohrabrilo je ulagače i podržalo tezu da američka središnja banka neće u rujnu dodatno povećati kamatne stope.

- Mislim da Fed ne želi šokirati tržište novim povećanjem kamata za 0,25 postotnih bodova, kada se očekuje da će zadržati kamate nepromijenjene. Međutim, još koje povećanje kamata do kraja godine nije isključeno - kaže Victoria Fernandez, strateginja u tvrtki Crossmark Global Investment.

Premda se ne očekuje povećanje kamata na predstojećoj sjednici Feda, ulagači su oprezni jer bi razdoblje povišene inflacije moglo potrajati, a to bi značilo i da bi Fed zadržao povišene kamate dulje nego što se očekivalo.

Prema anketi Reutersa, malo je vjerojatno da će Fed početi smanjivati kamate prije travnja iduće godine.

26. travanj 2024 01:41