Biznis i politika
StoryEditor

Fortenova: Interes za poljoprivredu zasad iskazali Podravka, tri Mađara i jedan Arapin

22. Ožujak 2024.
Iako u Fortenovi kažu da ispitivanje interesa za preuzimanje poslovnog područja poljoprivrede još traje pa još ne mogu ništa reći, doznajemo da su dubinska snimanja već počela

Iz Fortenove se ovih dana očekuju za budućnost kompanije dvije jako važne vijesti. Prva od njih odnosi se na novu vlasničku strukturu, druga na to tko je sve pokazao interes za preuzimanje Fortenovinih poljoprivrednih kompanija.

Iako smo iz Fortenove dobili neslužbeni odgovor da nam ni o jednoj od te dvije stvari još ne mogu ništa reći jer da procesi još nisu gotovi, iz pouzdanih izvora doznajemo da je proces ispitivanja interesa za preuzimanje poslovnog područja poljoprivreda zaključen još prošlog tjedna te da je, štoviše, interesentima već omogućeno i dubinsko snimanje. Od istog izvora doznajemo da je Podravka jedina domaća kompanija koja je iskazala interes. Iz Mađarske su se, naprotiv, javila tri interesenta, sva trojica tajkuni koji su svojim ulaganjima već prisutni u Hrvatskoj (Sándor Csány, Lőrinc Mészáros i Dániel Jellinek), a jedan interesent dolazi iz arapskog svijeta.

Prošlog je tjedna također istekao rok (koji je, prema navodima iz Fortenove, produljen) u kojem su se nesankcionirani suvlasnici trebali izjasniti hoće li zadržati vrijednost svog ulaganja i prenijeti ga u tvrtku Iter BidCo ili će dodatnom investicijom povećati svoj postojeći vlasnički udjel (do dvostrukog iznosa) ili pak odabrati opciju isplate i izaći iz vlasničke strukture. O ishodu tog procesa ovisit će i Fortenovina buduća vlasnička struktura.

Podsjetimo, skupština imatelja depozitarnih potvrda Fortenove potkraj prošle godine odobrila je transakciju između Fortenova Group TopCo B. V.-a kao prodavatelja i Iter BidCo B. V.-a kao kupca sto posto udjela u kapitalu kompanije Fortenova Group MidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti 660 milijuna eura, a koji je osigurala kompanija Open Pass u vlasništvu Pavla Vujnovca, najvećega pojedinačnog nesankcioniranog suvlasnika Fortenove. 

22. travanj 2024 13:32