Biznis i politika
StoryEditor

Francuski ministar financija iz Davosa: Europa se ne smije uplesti u sukob između Kine i SAD-a

20. Siječanj 2023.

Završen je Svjetski gospodarski forum u Davosu koji je ovog tjedna okupio svjetske lidere iz svih dijelova svijeta. Govorilo se o svemu, od ‘otvaranja‘ Kine nakon strogih pandemijskih mjera što bi trebalo pomoći svjetskom gospodarstvu do utjecaja klimatskih promjena.

Inflacija i potencijalna recesija, uz rat u Ukrajini, svakako su bile zvijezde ovogodišnjeg Foruma u Švicarskoj, a cijeli događaj je završen sa zaključkom: svjetsko gospodarstvo u boljoj je situaciji nego što se očekivalo prije nekoliko mjeseci, no još uvijek visi na tankoj niti.

Europa treba poraditi na sebi

Svi spas trenutno vide u Kini, što je potvrdio i izvršni direktor investicijske tvrtke Algebris, Davide Serra koji je za Bloomberg rekao da je inflacija dosegnula svoj vrhunac.

‒ U svijetu s toliko dugova malo inflacije moglo bi biti korisno. No tempo inflacije brzo usporava ‒ zaključio je Serra.

Da se Europa ne smije uplesti u sukob između Kine i SAD-a već treba krenuti svojim vlastitim putem u jačanju gospodarskih odnosa rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Kako tvrdi Le Maire, dok se SAD želi suprotstaviti Kini, Europa ju želi angažirati, a vjeruje i da je u interesu Europske unije surađivati s Kinom koja nikako ne smije biti isključena iz svjetske gospodarske ‘igre‘.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegov ministar financija često su pozivali Europu na veću koordinaciju kako bi se potvrdila kao treća sila na svjetskoj gospodarskoj pozornici. Za Le Mairea to je značilo oštro govoriti o američkoj industrijskoj politici, koju je optužio da skreće prema globalizaciji u kineskom stilu s ogromnim subvencijama u Zakonu o smanjenju inflacije.

‒ Očekujemo neke ustupke od naših američkih prijatelja, ali postoji i drugi način, a to je uvođenje neke vrste europskog zakona o smanjenju inflacije ‒  rekao je Le Maire naglašavajući da je sada iznimno važno da Europa postane neovisna o vanjskim utjecajima.

Revizija ciljane inflacije bila bi skupa pogreška

Na panelu u Davosu također se vodila rasprava o tome koliko je ciljana inflacija od dva posto realna. Predsjednik Švicarske centralne banke Thomas Jordan upozorio je da bi se moglo pokazati teškim zadržati povećanje cijena na ciljanih dva posto jer je teško izaći iz spirale plaća i cijena.

‒ Jednom kada je inflacija visoka, dolazi do pritiska plaća ‒ rekao je, dodajući da su tvrtke agresivnije u podizanju cijena. Posljedica toga je da će biti vrlo teško dovesti inflaciju na krajnji cilj.

Ipak, bivši američki ministar financija Larry Summers pozvao je središnje banke da se drže cilja. Revizija ciljane inflacije središnje banke iznad dva posto, prema njegovom bi mišljenju bila ‘skupa pogreška koja bi imala negativne učinke na gospodarstva‘ u cijelom svijetu.

Summers je također pozvao središnje banke da izbjegavaju ‘pretjerano predviđanje‘ putanje svoje politike ili riskiraju dovođenje ‘svog kredibiliteta u opasnost‘. Umjesto toga, trebali bi isključivo davati podatke.

Upozorio je da potrošnja postaje ‘manje osjetljiva na kamatne stope‘ jer tvrtke sve više ulažu u nematerijalnu imovinu. Ta dinamika postavlja pitanje treba li se ‘fiskalna politika aktivnije koristiti u politici stabilizacije‘.

Centralne su banke pak već najavile dodatno povećanje kamatnih stopa u veljači kao odgovor na inflaciju, a u Davosu se ponajviše ovih dana govorilo da do recesije vrlo vjerojatno neće ni doći te su dali optimistična predviđanja za drugu polovicu 2023. godine.

27. travanj 2024 21:29