Biznis i politika
StoryEditor

Gazprom: Nekada moćno oruđe koje je Putinova politika otupila

12. Listopad 2023.
Vladimir Putin
  • Rusija je izgubila veliki dio europskog tržišta
  • ‘Gazprom nema izgleda sljedećih pet do deset godina‘
  • Europu spasila neočekivano topla zima
  • Putin se okrenuo Turskoj

Ruski predsjednik Vladimir Putin prevario se pokušavajući iskoristiti Gazprom da baci Europu na koljena, a sada su njegovi napori da ojača plinskog diva pod državnom kontrolom prepušteni na milost i nemilost Kini.

Nakon godina fokusiranja izvoza Gazproma na plinovode u Europu i premalog ulaganja u kapacitete ukapljenog prirodnog plina, Putin ima ograničene mogućnosti za nacionalnog prvaka, a to će biti vidljivo kada se sljedeći tjedan sastane sa svojim kolegom Xi Jinpingom u Pekingu, objavio je Bloomberg.

Kremlj želi nove izvozne ugovore kako bi ojačao međunarodnu prisutnost Gazproma, koji je pretrpio štetu nakon što Putin nije uspio zastrašiti ukrajinske saveznike u Europi prijetnjama zaustavljanjem isporuka plina. 

Čak i u najboljem scenariju Kremlja sa sadašnjim i planiranim projektima koji bi svi na vrijeme dostigli puni kapacitet, azijska bi velesila činila samo oko dvije trećine količina koje su nekoć tekle u Europu. Neminovno je da će cijene biti niže, a za isporuke će i dalje biti potrebne godine i ogromna ulaganja.

Rusiji se žuri, Kini baš i ne 

- Čini se da je Putin krivo izračunao kada je odsjekao Europu. Rusija je izgubila veliki dio europskog tržišta, a čini se da je Gazpromova geopolitička relevantnost u opadanju – toliko o ambiciji Rusije da postane ‘plinska velesila‘ - rekla je Maria Snegovaya, viša suradnica Centra za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu.

S isporukama u Europu samo djelićem onoga što su bile prije Putinove invazije na Ukrajinu, raste pritisak u Rusiji da zamijeni ono što je nekoć bilo njezino najveće tržište prije nego što učinak odjekne u gospodarstvu, prema Oxfordskom institutu za energetske studije, a Kini se ne žuri. 

- Ne vidim velike šanse za Rusiju da ove godine dobije novi ugovor o plinu s Kinom, unatoč žudnji s ruske strane - rekao je Kevin Tu, direktor istraživačke tvrtke Agora Energy Transition China. Peking je već povećao uvoz ruske energije od izbijanja rata, ali problemi Europske unije s pretjeranim oslanjanjem očito su velika lekcija za najvećeg svjetskog uvoznika fosilnih goriva, dodao je.

Tu su i druga geopolitička razmatranja u igri za Peking. Iako je potreba za uspostavljanjem ravnoteže između dobavljača i dalje najvažnija, novi plinovod također je koristan način smanjenja potrebe za morskim LNG-om, koji bi bio izloženiji globalnim napetostima.

Bilo kakav sporazum ipak neće biti dovoljan da se Gazprom vrati na njegov prijašnji status. Njegova tržišna vrijednost, nekoć treća najveća na svijetu, sada je manja od polovice norveške tvrtke Equinor, a upućeni vide male šanse za oporavak.

- Gazprom nema izgleda sljedećih pet do deset godina. Teško je dogovoriti se s Kinom, a cijena neće biti dobra - izjavio je telefonom za Bloomberg Alexander Ryazanov, bivši zamjenik predsjednika, dodajući da je ove godine prodao svoje dionice s gubitkom. 

Kina je držala Gazprom u čekanju više od desetljeća prije nego što je dogovoren i izgrađen plinovod Snaga Sibira. Daleko manji sporazum za opskrbu plinom takozvanom dalekoistočnom rutom postignut je 2022., no pokazalo se da je sljedeći posao teško sklopiti. Neizvjesnost oko rata i gubitak većeg dijela europskog tržišta oslabili su rusku pregovaračku poziciju, ostavljajući pregovore o trećoj poveznici u zastoju mjesecima, a dogovor malo vjerojatan kada se Putin i Xi sastanu.

Čak i ako Peking plinskim sporazumom pokaže dobru volju prema Putinu, neće ponuditi iste financijske uvjete kao Europa, rekao je bivši izvršni direktor tvrtke pod uvjetom da ostane anoniman, dodajući da je krivnja u tome što je Gazprom uvučen u politiku.

Snaga Sibira 2 - u završnoj fazi ili u iščekivanju Godota? 

Jedna od prvih Putinovih velikih gospodarskih kampanja nakon preuzimanja vlasti 2000. bila je ponovno uspostavljanje kontrole nad golemim energetskim bogatstvom zemlje, što je uključivalo postavljanje saveznika u Gazpromu i vraćanje imovine. Zatim ga je pretvorio u oruđe vanjske politike, stavljajući plin u oružje i prelazeći crtu koju se Sovjetski Savez nije usudio.

Putin je godinama njegovao odnose u Europi, ponajviše se udvarajući bivšem njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu, koji je u međuvremenu postao dobro plaćeni lobist za Rusiju. U vrijeme prošlogodišnjeg napada na Kijev, ruski predsjednik je mislio da ima dovoljno utjecaja da natjera Europu da odustane od potpore Ukrajini, prema bivšim najvišim rukovoditeljima plinskog diva. Gazprom i Kremlj nisu odgovorili na Bloombergove zahtjeve za komentar.

Gambit se na kraju izjalovio. Europa je izbjegla nestašice zahvaljujući neuobičajeno toploj zimi, većim norveškim isporukama i teretima LNG-a. Čak i ako je jeftini ruski plin još uvijek moćan mamac kojega Europa i dalje uvozi u malim količinama, većina je ipak našla alternativu. 

Mjesecima je ruska vlada govorila da su razgovori s Kinom o planiranom plinovodu Snaga Sibira 2 ‘u završnoj fazi‘, ali nisu pokazali konkretan napredak. Projekt bi pomogao povećati ruske ukupne isporuke plina u Kinu na gotovo 100 milijardi kubičnih metara, u usporedbi s oko 150 milijardi kubičnih metara u Europu prije rata.

Okrenuli se Turskoj 

Unatoč eksplozijama koje su prošle godine onesposobile plinovode Sjevernog toka, Putin još uvijek vidi obnovu isporuka Europi kao opciju. Na forumu kluba Valdai prošlog tjedna rekao je da je Rusija spremna opskrbljivati ​​plinom preko neotvorene veze Sjeverni tok 2, koja izlazi na njemačku baltičku obalu.

U drugu ruku, njemačko ministarstvo gospodarstva priopćilo je da nema napora u smjeru toga da se Sjeverni tok 2 osposobi za rad i da su se tvrtke u zemlji uspješno diverzificirale od uvoza ruske energije. Putin i dalje vidi Gazprom kao važnog igrača, ali njegova administracija priznaje da je bila pogreška kladiti se na Europu i ne ulagati više u LNG izvozne kapacitete, prema osobi bliskoj Kremlju.

Kako bi zadržao određeni stupanj utjecaja na Kinu, Gazprom također nastoji učvrstiti plinske veze s Turskom i predložio je čvorište za trgovinu plinom u toj zemlji. Na svom posljednjem sastanku s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom 4. rujna, Putin je rekao da je dogovor blizu, ali od tada nisu objavljeni nikakvi detalji.

Bez obzira na svoje izvozne ambicije, Gazprom je odgovoran za održavanje opskrbe ruskog domaćeg tržišta, čak i ako ono nije profitabilno. Vlada je ove godine postavila industrijsku cijenu na oko 5000 rubalja (51 američki dolar) za 1000 kubičnih metara, manje od jedne osmine trenutnih tržišnih cijena.

- Gazprom je značajno otupljen kao ekonomsko oružje - rekao je Maximilian Hess, suradnik na Institutu za istraživanje vanjske politike.

28. travanj 2024 03:55