Biznis i politika
StoryEditor

Glavni strateg JPMorgana i iznenađujuća predviđanja za 2024.

08. Siječanj 2024.
Predviđanja 2004

Glavni strateg JPMorgana, Michael Cembalest sastavio je popis svojih ‘Deset iznenađenja‘ za 2024., u kojima predviđa Bidenovo povlačenje iz predsjedničke utrke, nestašice struje u SAD-u te bojkot autonomnih automobila.

Lista deset iznenađenja sastavljena je u čast bivšeg stratega Byrona Wiena nakon što je preminuo u dobi od 90 godina, a posljednjih je 38 godina proveo praveći upravo ovakva godišnja predviđanja.

Vjerojatno najveće iznenađenje na listi predviđanja koju je sastavio Cembalest jest da će se predsjednik Joe Biden povući s izbora zbog zdravstvenih razloga. Cembalest čak i de i korak dalje pa predviđa da će 81-godišnjak odstupiti između Super utorka, kada većina američkih država održava primarne izbore i stranačke klubove, a to se sve događa u studenom.

Cembalest kaže da će predsjednik navesti zdravstvene razloge kao razlog za povlačenje iz utrke, prije nego što preda baklju zamjeni koju imenuje Nacionalni odbor Demokratske stranke. U svom je predviđanju rekao kako Bidenu malo ljudi vjeruje u pogledu gospodarstva, samo 37 posto, dok recimo Trumpu što se gospodarstva tiče, vjeruje 57 posto ispitanih. Bidenovo hvalisanje ‘Bidenomikom‘ također nije uspjelo jer je samo bijednih dva posto ispitanih reklo je da je gospodarstvo bilo ‘izvrsno‘ tijekom njegova mandata.

Krajem prosinca prošle godine, anketa DailyMaila pokazala je kako Trump sada povećava svoju prednost u odnosu na predsjednika Bidena za četiri boda. Rezultati pokazuju da je bivši predsjednik pridobio nezavisne glasače, dok je Bidenu pala potpora unutar vlastite stranke ali i među ženama.

Ostala pitanja za Bidena uključuju ozbiljnu zabrinutost zbog njegove dobi, pri čemu 71 posto anketiranih vjeruje da je ‘prestar‘. Tome u prilog ide i niz padova, zapinjanja, zaboravljanja i mumljanja na raznim događajima.

David Axelrod, čovjek koji je pomogao u utrci Baracka Obame za Bijelu kuću 2008., oglasio se i rekao da je dob ogroman problem za demokrate te da nema vidljivog rješenja.

Autonomna vozila

Zanimljivo predviđanje Cembalesta je i to da će se dogoditi veliki bojkot automobila bez vozača, upravo onih za koje nas Mate uvjerava da će do 2026. voziti Zagrebom. Kako kaže, otpor će doći zbog sigurnosnih problema. Inače, takva su vozila postala prevladavajuća u San Franciscu, a taksi tvrtka Cruise muči se sa sigurnosnim problemima. Izvršni direktor Cruisea Kyle Vogt podnio je ostavku usred opoziva njihovih 950 automobila nakon što je jedno od vozila ženu pregazilo i odvuklo 20 metara niz pločnik. Također, u rujnu su dva vozila bez vozača blokirala vozilo hitne pomoći koje je prevozilo teško ozlijeđenu žrtvu prometne nesreće, koja je kasnije umrla u bolnici. Cembalest je također primijetio da i Tesla ima problema sa svojim vozilima, nakon što je prošlog mjeseca naredio povlačenje više od dva milijuna vozila.

Nestanci struje i plina

Cembalest je također naveo potencijalne probleme s kojima bi se veliki gradovi mogli suočiti, a koji uključuju nestanke struje i plina. Pozivajući se na procjenu rizika Sjevernoameričke udruge za pouzdanost električne energije za 2023., njihove procjene kažu da su veliki dijelovi sjevernoameričkog elektroenergetskog sustava u opasnosti od nedovoljne opskrbe električnom energijom tijekom vršnih zimskih uvjeta. Prema njihovoj procjeni, dugotrajni udari hladnoće na širokom području ‘prijete pouzdanim performansama masovne proizvodnje elektroenergetskog sustava i dostupnosti prirodnog plina. Države koje su sada izložene povećanom riziku od gubitka struje tijekom zimskih mjeseci uključuju New York, Texas, Pennsylvaniju, Wisconsin i Tennessee.

Osim navedenog, Cembalest je rekao kako vjeruje da će doći do proboja u razvoju cjepiva protiv Covida koje se može udisati. Dodao je kako očekuje da će inhalacijska verzija cjepiva biti puštena u prodaju negdje ove godine, a tko će ga htjeti koristiti ostaje neodgovoreno pitanje.

Od ostalih predviđanja Cembales vjeruje kako da će američki dolar ostati stabilan te da će Ministarstvo pravosuđa i/ili Savezna komisija za trgovinu dobiti jedan od svojih velikih antimonopolskih slučajeva koji su trenutno u tijeku. Cembalest također vjeruje da će razgovor o argentinskom predsjedniku Mileiju da se suprotstavi američkom dolaru propasti ako se provede.

Također je predvidio da će se ruska invazija na Ukrajinu nastaviti razvlačiti bez primirja i da će američke regionalne banke dobro poslovati tijekom godine.

25. travanj 2024 21:50