Biznis i politika
StoryEditor

Google uz Facebook, odbija plaćati objavu vijesti medijima u Kanadi

30. Lipanj 2023.
facebook i google

Google je objavio da medijima u Kanadi neće plaćati objavu vijesti, pridruživši se Facebooku u najavi blokade informativnog sadržaja nakon usvajanja novog zakona koji bi medijskim tvrtkama trebao osigurati dio kolača od oglašavanja.

Google je izvijestio da će ukloniti poveznice na kanadske vijesti iz rezultata pretraživanja i drugih proizvoda kada zakon stupi na snagu za otprilike šest mjeseci.

Vlasnik Facebooka Meta Platforms najavio je blokadu medijskog sadržaja prošli tjedan, nakon usvajanja Zakona o vijestima na internetu, koji internetskim platformama nalaže pregovore s medijskim tvrtkama i plaćanje informativnog sadržaja.

Kanadski mediji zatražili su strožu regulaciju internetskih divova kako bi nadoknadili financijske gubitke iz razdoblja u kojem su Facebook i Google osigurali lavovski udio u tržištu online oglašavanja.

Kanadski nezavisni regulator za proračun procijenio je prošle godine da bi dogovor s digitalnim divovima o podjeli prihoda od oglašavanja medijskim tvrtkama mogao osigurati prihod od oko 330 milijuna kanadskih dolara (249 milijuna dolara) godišnje.

Zakon neće značiti nove obaveze za digitalne tvrtke odmah po stupanju na snagu, izjavio je ministar baštine Pablo Rodriguez, koji je prošle godine predstavio prijedlog zakona, dodavši da je vlada spremna s njima razgovarati o regulatornom i provedbenom procesu.

Facebook i Google priopćili su pak da su prijedlozi neodrživi za njihovo poslovanje i mjesecima su signalizirali da bi mogli blokirati vijesti u Kanadi ako zakon ne bude izmijenjen.

Kanadska vlada odbacila je njihove sugestije, a premijer Justin Trudeau optužio ih je u lipnju da se služe ‘taktikom bullyinga‘.

- Velike tehnološke kompanije radije bi trošile novac na izmjene na platformama koje će Kanađanima blokirati pristup kvalitetnim i lokalnim vijestima nego na plaćanje naknada novinskim organizacijama za njihov sadržaj - rekao je Rodriguez.

- To pokazuje da su iznimno neodgovorne i nedodirljive, pogotovo kada se uzme u obzir da na kanadskim korisnicima zarađuju milijarde dolara -  dodao je ministar.

Googleov predsjednik za globalno poslovanje Kent Walker napisao je na blogu da im je zakon i dalje neprihvatljiv, dodavši da u kompaniji smatraju da regulatorni proces neće riješiti njegove "strukturalne probleme”.

- Vladu smo obavijestili da ćemo, kada zakon stupi na snagu, nažalost, morati ukloniti poveznice na kanadske vijesti iz naših Search, News i Discover proizvoda u Kanadi - rekao je Walker.

Google će također obustaviti program News Showcase u Kanadi, prema kojem u dogovoru sa 150 kanadskih novinskih publikacija objavljuje njihove vijessti. Reuters je s Googleom sklopio ugovor o sastavljanju panela za News Showcase, uključujući i u Kanadi.

Digitalni div tvrdi da je kanadski zakon puno opširniji od onih u Australiji i Europi budući da, kako navode, propisuje cijenu za poveznice na vijesti, prikazane u rezultatima pretraživanja, i može obuhvatiti i kompanije koje ne pišu vijesti.

Predložili su da osnova za plaćanje bude prikazivanje sadržaja vijesti, a ne poveznica, i da se naknade plaćaju samo kompanijama koje proizvode vijesti prema novinarskim standardima.

26. travanj 2024 10:35