Biznis i politika
StoryEditor

Gospodarska aktivnost u euro području i dalje pada, a spirala negativnih očekivanja potrošača vuče je dolje

24. Kolovoz 2022.
foto Shutterstock
 
Prema objavi preliminarnih podataka PMI istraživanja od strane S&P Global-a, gospodarska aktivnost u euro području zabilježila je tijekom kolovoza pad drugi mjesec zaredom uslijed kontrakcije industrijske aktivnosti i stagniranja aktivnosti u uslužnom sektoru.
 
Naime, kompozitni PMI pokazatelj skliznuo je na 49,2 (u odnosu na 49,9 u srpnju), dok se pokazatelj aktivnosti u prerađivačkim djelatnostima blago spustio na 49,7. Pokazatelj proizvodnih aktivnosti tako se drugi mjesec zaredom zadržao u restriktivnom teritoriju.
 
Istovremeno pokazatelj uslužnih aktivnosti signalizira stagnaciju približivši se dodatno vrijednosti od 50 (s 51,2 na 50,2), a usporavanje ekspanzije (vrijednosti iznad 50) zabilježeno je četvrti mjesec zaredom. Prema izvješću, skromnija aktivnost uslužnih djelatnosti potaknuta je padom potražnje zbog rastućih troškova života.
 
S druge strane, pogoršanje proizvodnih aktivnosti potaknuto je slabijim novim narudžbama, a poslovno raspoloženje zadržano je na niskim razinama. Uslijed slabije potražnje, nastavlja se i povećanje zaliha. Usprkos tome, zaposlenost je nastavila rast 19. mjesec zaredom, međutim, tempo rasta usporio je treći mjesec zaredom (na razine iz ožujka 2021.). Snažni inflatorni pritisci ponovno su bili razlog skromnijih novih narudžbi, uz rast troškova inputa i cijena izlaznih proizvoda.
 

Pad novih narudžbi

 
Međutim, rast cjenovnih pritisaka nastavlja usporavati u gospodarstvu. Smanjenje aktivnosti u euro području odražava se primarno u najvećim gospodarstvima. Naime, Njemačka je zabilježila najoštriji pad proizvodnje još od lipnja 2020., dok je kontrakcija u uslužnom sektoru ubrzala.
 
S druge strane Atlantika, slična dinamika kretanja gospodarskih aktivnosti zabilježena je i u SAD-u. Naime, ukupna poslovna aktivnost također je smanjena u kolovozu drugi mjesec zaredom odražavajući smanjenu potražnju u prerađivačkim i uslužnim djelatnostima. Stoga se kompozitni pokazatelj spustio za 2,7 bodova na 45. Istovremeno se pokazatelj prerađivačkih djelatnosti zadržao u blago ekspanzivnom području (51,3), dok je pokazatelj uslužnih aktivnosti skliznuo drugi mjesec zaredom te se zadržao u restriktivnom teritoriju (na 44,1).
 
Osim pada novih narudžbi, zabilježeno je usporavanje rasta cjenovnih pritisaka i zaposlenosti. Slabija potražnja i pad novih narudžbi odrazilo se i na kompozitni pokazatelj poslovnih aktivnosti Richmond Feda koji je pao na negativnih 8 bodova.
 
S druge strane, prema objavi Europske komisije, raspoloženje potrošača u euro području u kolovozu se blago poboljšalo (suprotno očekivanjima) premda je i dalje na izrazito niskim razinama (na -24,9 bodova, u odnosu na -27 bodova u srpnju).
 
U okruženju koje kreira spiralu negativnih očekivanja potrošača, možemo očekivati suzdržavanje od potrošnje, a potencijalne promjene u obrascima ponašanja potrošača mogu dodatno pridonijeti usporavanju gospodarske aktivnosti, stoji u analizi RBA analitičara.
03. svibanj 2024 03:17