Biznis i politika
StoryEditor

Gospodarstvo eurozone blago poraslo u drugom kvartalu

16. Kolovoz 2023.
euro, eurozona, novčanicefoto Shutterstock

Gospodarstvo eurozone blago je poraslo u drugom tromjesečju, nakon stagnacije u prva tri ovogodišnja mjeseca, dok je na razini Europske unije stagniralo, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata, koje je u skladu s prvom procjenom objavljenom krajem srpnja.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) 20-člane eurozone porastao je u drugom tromjesečju za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je stagnirao, pokazuju najnovije procjene europskog statističkog ureda kojima je potvrđena prva procjena. Gospodarstvo EU-a u cjelini u drugom ovogodišnjem kvartalu stagniralo je pak u odnosu na prva tri mjeseca kada je bilo uvećano za 0,2 posto, također u skladu s prvom procjenom.

Na godišnjoj razini aktivnost je u drugom tromjesečju porasla za 0,6 posto u eurozoni, te za 0,5 posto u EU, kao što je pokazivala i prva procjena. U prva tri mjeseca porasla je na oba područja za 1,1 posto, u skladu s podacima objavljenim krajem srpnja.

Usporedbe radi, najveće svjetsko gospodarstvo, ono SAD-a, u drugom je kvartalu prema Eurostatovom izvješću poraslo 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je bilo uvećano za 0,5 posto. Na godišnjoj razini poraslo je 2,6 posto, nakon što je u prvom kvartalu poraslo za 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Grčku, Luksemburg i Maltu.

Skok u Irskoj

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći rast aktivnosti na tromjesečnoj razini bilježila je Irska, za 3,3 posto, a slijedi Litva s rastom od 2,8 posto, u skladu s prvom procjenom.

Blizu je i Slovenija, s rastom BDP-a od 1,4 posto. Najsnažniji pad aktivnosti zabilježen je u Poljskoj, za 3,7 posto, a slijedi Švedska, s padom za 1,5 posto. Najveće europsko gospodarstvo, ono Njemačke, stagniralo je u drugom tromjesečju, nakon blagog pada u prethodna dva kvartala.

Stagnaciju gospodarske aktivnosti bilježio je i Portugal u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca. Irska je, prema Eurostatu dostupnim podacima, prednjačila rastom aktivnosti i na godišnjoj razini, za 2,8 posto, u skladu s prvom procjenom. U stopu je slijedi Rumunjska, s rastom od 2,7 posto, a blizu su i Portugal i Cipar s godišnjim stopama rasta od 2,3 posto.

Španjolska i Bugarska ostvarile su rast od 1,8 posto, a Slovenija od 1,6 posto.

Na godišnjoj razini najsnažnije je pala aktivnost u Estoniji, za tri posto. Slijede Švedska i Mađarska, s padom BDP-a od 2,4 odnosno 2,3 posto. Njemačko gospodarstvo u drugom je kvartalu kliznulo 0,1 posto na godišnjoj razini, bilježeći pad drugi kvartal zaredom, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Rast zaposlenosti

Broj zaposlenih u eurozoni i EU u drugom je kvartalu porastao za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je bio u oba područja uvećan za 0,5 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci.

Na godišnjoj razini, prema sezonski neprilagođenim podacima, uvećan je za 1,5 posto u eurozoni i za 1,3 posto u EU, nakon 1,6-postotnog rasta u oba područja u prvom kvartalu prema istom razdoblju lani, pokazuje Eurostatovo izvješće.

27. travanj 2024 18:24