Biznis i politika
StoryEditor

Gradit će se dva nova plinovoda ukupne vrijednosti 400 milijuna eura

08. Veljača 2024.

Vlada je u četvrtak donijela zaključak o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Bosiljevo - Sisak - Kozarac, vrijednosti 322 milijuna eura i duljine 122 kilometara, te plinovoda Lučko - Zabok vrijednosti 78 milijuna eura i duljine 36 kilometara, a oba plinovoda gradit će Plinacro.

S dva nova plinovoda osigurat će se sigurna i stabilna opskrba plinom, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Plinovod Bosiljevo - Sisak - Kozarac zajedno s izgrađenim plinovodima Zlobin - Omišalj, postojećim 75 barskim plinovodom od Kozarca do Slobodnice i plinovodom Zlobin - Bosiljevo, koji je u izgradnji, čini glavni evakuacijski plinovod koji povezuje LNG Terminal na Krku sa zemljama srednje i istočne Europe i Ukrajinom.

Plinovod je nastavak postojeće interkonekcije Mađarska - Hrvatska (plinovod Varosföld - Dravaszerdahely - Donji Miholjac - Slobodnica). Time će se kapacitet plinovoda od Zlobina, preko Bosiljeva, Siska i Kozarca prema Mađarskoj povećati na maksimalnih 400 tisuća metara kubnih na sat odnosno 3,5 milijardi metara kubnih na godinu, ovisno o usmjeravanju plina prema Sloveniji. 

S druge strane, plinovodom Lučko - Zabok postigao bi se kapacitet prijenosa plina prema Sloveniji od oko 1,5 milijardi metara kubnih na godinu što približno odgovara slovenskoj vršnoj potrošnji. Prema potrebi i uz interes drugih država, kapacitet se može dodatno povećati izgradnjom druge faze plinovoda, piše u dokumentima Vlade. 

Plinovodi Bosiljevo - Sisak - Kozarac i Lučko - Zabok nalaze se na listi strateških projekata od 2018. godine. Današnjim Vladinim zaključkom se utvrđuje da Plinacro može započeti aktivnosti na izgradnji plinovoda Bosiljevo - Sisak - Kozarac i Lučko - Zabok.

Ministar Habijan podsjetio je da je Vlada 2022. godine donijela odluku o povećanju sigurnosti opskrbe plinom i to izgradnjom plinovoda Zlobin - Bosiljevo, te proširenjem kapaciteta LNG terminala s 2,9 na 6,1 milijardu kubičnih metara plina na godinu. 

26. travanj 2024 19:31