Biznis i politika
StoryEditor

HLIPO: Poslovni optimizam još je u fazi buma, ali u trećem kvartalu počeo se topiti

08. Listopad 2023.
U odnosu na drugi ovogodišnji kvartal pad poslovnog optimizma zabilježen je u svim gospodarskim sektorima osim u sektoru energije, u kojem i dalje raste. Najviše pesimizma iskazuje IT sektor

HLIPO, Hendal-Liderov indeks poslovnog optimizma, za treći ovogodišnji kvartal promijenio je smjer. Nakon snažnog rasta potkraj prošle i u prvoj polovici ove godine, u trećem je kvartalu poslovni optimizam počeo jenjavati. Promatra li se kretanje indeksa od početka praćenja, u drugom kvartalu 2021. godine, HLIPO se još uvijek nalazi u fazi buma, odnosno pozitivno ocijenjene trenutačne poslovne situacija kao i poslovnih očekivanja za sljedećih šest mjeseci, ali sa znatnim padom u odnosu na protekli kvartal.

Pad poslovnog optimizma u trećem kvartalu u odnosu na prethodni zabilježen je u svim gospodarskim sektorima iz kojih je zastupljeno 400 ispitanika u istraživanju, osim u sektoru energije, u kojem poslovni optimizam i dalje raste.

– Energetika je jedini sektor čiji je rezultat viši u odnosu na prethodni kvartal, što je i logično uzme li se u obzir intenzifikacija gradnje obnovljivih izvora energije kao i obnova sustava prijenosa i distribucije električne energije usmjerenih na zelenu tranziciju, u koju se uključuju mnogi gospodarski subjekti kojima to do sada nije bila osnovna djelatnost. Klimatski i politički trenutak ubrzao je promjene u energetici – tumači voditeljica projekata u Hendalu Ana Kuković.

Sasvim blag pad optimizma izrazili su ispitanici iz sektora trgovine i turizma, tek nešto više pesimizma zastupljeno je u prijevozu i uslugama, a vidljiv pad optimizma izrazili su ispitanici u sektorima graditeljstva i proizvodnje. Najveći pak pesimizam i u trećem kvartalu dolazi iz IT industrije, koja je ujedno jedini sektor u kojem je poslovni optimizam nepoznanica još od prije godinu dana, kad su svi ostali sektori vidjeli isključivo ‘svijetlu budućnost‘.

– IT je, čini se, počeo trošiti velik zamah iz pandemijskog vremena – komentira Kuković.

image
foto
29. travanj 2024 23:31