Biznis i politika
StoryEditor

Hoće li kamatne stope ECB-a početi padati već u ožujku iduće godine?

11. Prosinac 2023.
foto Shutterstock

Oči europskog financijskog sektora ovaj će tjedan biti uprte u Frankfurt gdje se u četvrtak održava zasjedanje Europske središnje banke (ECB) nakon kojeg bi barem malo trebalo biti jasnije očekuje li nas iduće godine pad ključnih kamatnih stopa, trenutno podignutih na najvišu razinu otkako je eura. Inflacija u eurozoni značajno je oslabila – u studenom je pala na 2,4 posto i sve je bliže ciljanih dva posto, koliko priželjkuje ECB – dok je s druge strane europsko gospodarstvo sve bliže (blagoj) recesiji. U tom kontekstu, financijaši više ne vjeruju dosadašnjim porukama ECB-a kako će kamatne stope ostati na sadašnjim razinama duže vrijeme.

Prema navodima Reutersa koji je proveo anketu među europskim financijskim analitičarima, guverneri će vrlo vjerojatno izraziti zadovoljstvo sadašnjom razinom inflacije, koja je, podsjetimo, još prije godinu dana prelazila 10 posto. Kako očekuje Jens Eisenschmidt, nekadašnji glavni ekonomist ECB-a, a sada glavni ekonomski analitičar europske podružnice američke investicijske banke Morgan Stanley, u četvrtak će vjerojatno biti poslana jasnija poruka o budućem dizanju kamatnih stopa iz koje bi tržište moglo zaključiti da je vrhunac dostignut.

No, analitičari se slažu kako ne treba očekivati od predsjednice Christine Lagarde da bude više od toga blagonaklona prema popuštanju monetarne politike. Raphael Gallardo, glavni ekonomist Carmignaca, smatra da je trenutačna situacija s inflacijom povoljnija nego što je ECB ranije procjenjivao. Međutim, skorašnjim istekom subvencija za energiju u većini članica eurozone inflacija bi se mogla opet rasplamsati, uz i dalje prisutan rast plaća. Stoga ne treba očekivati od ECB-a da već sada proglasi pobjedu nad inflacijom, ocjenjuju ekonomisti.

Što se tiče kamatnih stopa, europski financijski sektor očekuje da će ECB tijekom iduće godine smanjiti cijenu novca za 130 baznih bodova, a prvo rezanje očekuje se već u ožujku. To je znatno optimističnije nego krajem listopada, kada su financijaši smatrali da će se kamatne stope u 2024. smanjiti za 70 baznih bodova, s prvim rezanjem tek u srpnju. Međutim, dobar dio ekonomista smatra kako bi bilo prerano da prvo smanjenje bude već u rano proljeće.

Što se tiče osvježenih ECB-ovih projekcija, ekonomisti očekuju da će ECB smanjiti svoje projekcije ekonomskog rasta i stope inflacije za 2024., u odnosu na rujanske projekcije. To će posebno zanimati analitičare jer će prvi puta uključivati i projekcije za 2026. godinu, u kojoj bi stopa inflacija konačno mogla dosegnuti željenih dva posto.  

24. travanj 2024 01:40