Biznis i politika
StoryEditor

Hrvatski poduzetnik Matija Žulj iz Davosa: Mnogo je razgovora o tome koliko će radnih mjesta stvoriti AI

18. Siječanj 2024.
Jean-Philippe Courtois, Ranveer Chandra, Matija Žulj i Julia White na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu  

Iako relativno mali, švicarski gradić Davos jednom godišnje na nekoliko dana postaje važno okupljalište brojnih čelnika država i vlada, političara, gospodarstvenika. Tako je i ovoga tjedna, kada gotovo tri tisuće sudionika u sklopu Svjetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum) sluša i raspravlja o globalnim gospodarskim i geopolitičkim izazovima.

Među poznatim političkim i ekonomskim imenima sudionika su, primjerice, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i kineski premijer Li Qiang, dok je forumu prisustvovao i hrvatski premijer Andrej Plenković. Međutim, iako se na popisu sudionika brojnih panel-rasprava ne uočavaju često imena Hrvata, ove je godine u raspravi o vrućoj temi umjetne inteligencije za društveno odgovorne i održive inovacije svoj doprinos dao Matija Žulj, osnivač i direktor tvrtke Agrivi, koja se bavi digitalizacijom poljoprivrede.

Jedan je od rijetkih, ako ne i prvi hrvatski poduzetnik koji je na ovom najvećem svjetskom ekonomskom skupu sudjelovao u nekoj raspravi. Na panelu održanom danas u jutarnjim satima pričalo se, naime, o suradnji korporacija i poduzetnika s društveno odgovornim inovacijama na bržem skaliranju pozitivnog utjecaja, odnosno postizanju društveno odgovornih ciljeva Ujedinjenih Naroda. Uz Žulja su u raspravi govorili i Ranveer Chandra, glavni tehnološki direktor Agri-Fooda u Microsoftu, Julia White, glavna direktorica marketinga te članica Izvršnog odbora u SAP-u, dok je razgovor moderirao Jean-Philippe Courtois, izvršni potpredsjednik Microsofta.

– Agrivi je dio Microsoftovog programa ‘Leadership for Positive Impact‘ i na panelu smo dijelili naša uspješna iskustva suradnje koja su nam pomogla da na tržište lansiramo novi proizvod – AI agronomskog savjetnika. Većina malih i srednjih poljoprivrednika globalno nema pristup agronomskim savjetima, djelomično radi financijskih razloga i djelomično jer ne postoji dovoljno agronomskih stručnjaka koji bi mogli pružiti savjet svim poljoprivrednicima kojih je u svijetu više od 500 milijuna. Upravo njima s našim AI agronomskim savjetnikom, kojeg isporučujemo s partnerima i ključnim dionicima industrije hrane, omogućujemo jednostavan i za njih besplatan pristup savjetima i na taj način demokratiziramo poljoprivredu – objasnio je Žulj.

U fokusu razvoj umjetne inteligencije

U Davosu se Žulj imao priliku susresti s brojnim poslovnim partnerima, a bilo mu je zanimljivo čuti aktualne teme, stavove i promišljanja različitih dionika iz industrije. Očekivano, u predavanjima i panelima, ali u stankama između, snažno dominira tema umjetne inteligencije, posebno one generativne, poznatije kao GPT.

– Teme na području umjetne inteligencije bile su raznolike - s jedne strane su se diskutirale prilike, s druge strane rizici koji se moraju adresirati. Većina lidera vidi ovaj trenutak najuzbudljivijim tehnološkim razvojem od začetka interneta. Najveći povijesni izum čovjeka bio je izum jezika te mogućnost razumijevanja i komunikacije između ljudi, koji je omogućio značajan razvoj civilizacije. Sada smo došli do točke razvoja u kojoj umjetna inteligencija razumije jezik te se zna bolje i točnije sporazumijevati s ljudima, a prilike koje omogućuju da se troškovno efikasnije, kvalitetnije i brže obave velike količine manualnih zadataka su neizmjerne. Kompanijama su najveći izazovi naći dodatne ljude koje mogu zaposliti, a trenutni razvoj otvara izniman kapacitet zapošljavanja umjetne inteligencije – objašnjava Žulj uz napomenu da se iz toga naziru i rizici.

– Mnogo je razgovora o tome koliko će postojećih radnih mjesta zamijeniti umjetna inteligencija gdje je većina suglasna da je tehnološki razvoj povijesno uvijek stvarao potpuno nova radna mjesta. Tu dolazimo do izazova edukacije i kvalifikacija ljudi za ta radna mjesta te možemo očekivati značajnu potrebu za prekvalifikacijama i/ili dodatnim kvalifikacijama radne snage – dodaje Žulj.

Napominje i da se među sudionicima uvelike naglašava razvoj umjetne inteligencije temeljene na načelima odgovornosti. Naime, čelnici i lideri shvaćaju da je većina algoritama umjetne inteligencije trenirana na podacima koje je generirao ‘globalni sjever‘, muškog spola i drugih socio-demografskih karakteristika koje stvaraju dozu pristranosti. No, Žulj ističe da je u fokusu osiguravanje razvoja umjetne inteligencije koja će izbjeći pristranosti po bilo kojoj osnovi.

27. travanj 2024 06:52