Biznis i politika
StoryEditor

Hrvatskoj u okviru drugog Švicarskog doprinosa osam milijuna švicarskih franaka

13. Ožujak 2024.

U okviru drugog Švicarskog doprinosa za razdoblje 2019. - 2029. u srijedu su Švicarska agencija za razvoj i suradnju i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisali sporazum za Istraživački program Hrvatska, čime je Hrvatskoj na raspolaganje stavljeno osam milijuna švicarskih franaka.

- Cilj drugog Švicarskog doprinosa je nastaviti s aktivnostima koje doprinose smanjenju ekonomskih i socijalnih razlika unutar Europske unije. Sredstva su namijenjena financiranju programa i projekata u skladu s nacionalnim potrebama i strategijama, poput ulaganja u istraživanje i inovacije namijenjenih poslovnom i znanstvenom sektoru, vodoopskrbu i odvodnju, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, te civilno društvo -  istaknuto je u priopćenju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Sporazumom, koji su potpisali veleposlanik Švicarske Konfederacije Urs Hammer i ministar Šime Erlić, Švicarska se obvezuje donirati osam milijuna švicarskih franaka za ‘Istraživački program Hrvatska‘, a Hrvatska osigurava dodatnih 15 posto.

Program se sastoji od dvije komponente, a prvu komponentu ‘Multilateralni zajednički istraživački projekti‘, u vrijednosti šest milijuna švicarskih franaka, provode Hrvatska zaklada za znanost i Švicarska nacionalna zaklada za znanost. Usmjerena je na izgradnju dugoročnih održivih istraživačkih partnerstava između hrvatskih i švicarskih i drugih europskih partnera s ciljem, između ostalog, omogućavanja njihove bolje integracije u europske i međunarodne istraživačke mreže, navodi se. Drugu komponentu pod nazivom ‘EUROSTARS‘ provodi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) s ciljem poboljšanja inovacijskih kapaciteta i međunarodne konkurentnosti hrvatskih MSP-ova, jačanjem njihova sudjelovanja u programu ‘EUROSTARS‘. Vrijednost ove komponente je dva milijuna švicarskih franaka.

- Kao jedna od zemalja koje najviše ulažu u istraživanje i inovacije, Švicarska je identificirala upravo ova dva područja kao ključna tematska područja Švicarskog doprinosa, kojima se ujedno promiče gospodarski rast i društvena kohezija - poručio je veleposlanik Hammer. 

Erlić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te istaknuo kako Hrvatska nastavlja aktivno raditi na korištenju svih raspoloživih sredstava kojima se osigurava jačanje gospodarstva, posebno kroz primjenu inovacija.

- Nastavak aktivnosti, osobito u kontekstu poslovnog umrežavanja, omogućit će daljnju afirmaciju hrvatskih malih i srednjih poduzeća i njihovih međunarodnih partnera u istraživačkim aktivnostima, a to u konačnici znači i bolje pozicioniranje na europskoj pa i globalnoj razini -  rekao je Erlić.

Poduzetnicima iz Interreg IPA programa 8,73 milijuna eura

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije danas je potpisan i drugi važan ugovor, a riječ je o korištenju sredstava iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2021. - 2027. koji su kroz projekt EmBRACE dodijeljeni HAMAG-BICRO-u.

Cilj ovog projekta je poboljšanje održivog rasta i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, primarno kroz podršku njihovoj digitalnoj transformaciji. Na temelju danas potpisanog ugovora, HAMAG-BICRO će malim i srednjim poduzetnicima ukupno plasirati 8,73 milijuna eura programskih sredstava kroz najmanje tri poziva.

- Nastavljamo podržavati razvoj poslovnih modela, proizvoda, usluga i procesa koji jačaju otpornost i prilagodbu poduzeća klimatskim promjenama, s posebnim naglaskom na implementaciju digitalnih tehnologija. Razvoj i konkurentnost malih i srednjih poduzeća ostaje u fokusu naših programa, sve u cilju povećanja radnih mjesta i bolje socio-ekonomske situacije na programskom području - poručio je ministar Erlić.

27. travanj 2024 10:30