Biznis i politika
StoryEditor

Iduće godine EU daje Ukrajini dodatnih 18 milijardi eura

24. Listopad 2022.
financijska pomoć ukrajina

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je prošlog tjedna na EU summitu da se EU sprema dati Ukrajini do 18 milijardi eura financijske pomoći tijekom 2023. kako bi se pokrile osnovne proračunske potrebe ratom razorene zemlje.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je ranije ovog mjeseca da će njegovoj zemlji biti potrebno oko 55 milijardi dolara (56 milijardi eura) da održi proračunski deficit sljedeće godine i popravi oštećenu infrastrukturu dok je Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio je da će za 2023. Ukrajina trebati između tri do četiri milijarde eura inozemne pomoći mjesečno kako bi svoje javne usluge nastavile funkcionirati u uvjetima ruske invazije.

Očekuje se da će novac doći iz EU, Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zapadnih zemalja, zajedno s međunarodnim financijskim institucijama. Prema Ursuli von der Leyen, EU namjerava doprinijeti s 1,5 milijardi eura mjesečno, za ukupno 18 milijardi eura u 2023. Detalji od kuda će taj novac stići, nisu otkriveni, ali za pretpostaviti je da će se tiskanje eura nastaviti što će dodatno produbiti inflaciju u Uniji.

Do sada se Unija obvezala dati Ukrajini devet milijardi eura izvanrednih zajmova kako bi pomogla zemlji da podupre svoj proračun za 2022. Do sada je samo tri milijarde eura stiglo u Kijev, uz poseban zajam od 1,2 milijarde eura, što je ukupno 4,2 milijarde eura.

U virtualnom obraćanju čelnicima EU-a, predsjednik Zelenski je kritizirao kašnjenje preostalih šest milijardi eura.

- Hvala vam na sredstvima koja su već dodijeljena, ali još nije donesena odluka o preostalih šest milijardi eura iz ovog paketa, koji su kritično potrebni ove godine - rekao je Zelenski prošli tjedan.

Tko i koliko daje

S obzirom na to da rat u Ukrajini traje već gotovo osam mjeseci, vlade diljem svijeta izdvojile su desetke milijardi dolara za potporu toj zemlji. Devexova platforma za financiranje zabilježila je više od 100 milijardi dolara u obvezama za Ukrajinu između 24. veljače i 17. listopada. Međutim, relativno mali postotak tog financiranja je humanitarno usmjeren.Devexova platforma za financiranje prati više od 850 izvora informacija o najvećim financijerima diljem svijeta, uključujući nacionalne vlade, multilateralne agencije i najveće filantropske zaklade.

Pretraživanje baze podataka platforme otkriva gotovo 19,4 milijardi dolara bespovratnih sredstava. Financiranje je primarno ili za humanitarne aktivnosti ili za održavanje bitne infrastrukture u Ukrajini, a daleko najveći grant iznosi 4,5 milijardi dolara od Sjedinjenih Država, preko Svjetske banke, objavljen u kolovozu.

Devex je prvi put mapirao sredstva namijenjena Ukrajini 18. ožujka, otkrivši tada da je predano samo 1,5 milijardi dolara. Ažuriranje krajem travnja pokazalo je da je ta brojka porasla na 4,2 milijarde dolara, dok je u srpnju skočila na 8,5 milijardi dolara.

Dodatno, Devexova analiza otkrila je 79,3 milijarde dolara zajmova i drugih otplativih financijskih sredstava.

Bivši ministar financija Ukrajine rekao je za Devex da je sav do sada primljeni novac potrošen i da nema jasnog plana za sljedećih šest mjeseci.

Troškovi izbjeglica

Troškovi izbjeglica za Ukrajinu također su postali bitno pitanje. Od početka listopada zabilježeno je više od 7 milijuna izbjeglica u zemljama diljem Europe, posebice u Poljskoj, Njemačkoj i Češkoj. Troškovi stambenog zbrinjavanja izbjeglica ove su godine procijenjeni na 47,6 milijardi dolara, u usporedbi s 9,3 milijarde dolara prethodne godine, pri čemu veliki dio otpada upravo na ukrajinske izbjeglice.

U lipnju je analiza Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova pokazala da je humanitarna pomoć daleko bolje financirana u Ukrajini nego u Siriji, Jemenu i Afganistanu.

29. travanj 2024 11:56