Biznis i politika
StoryEditor

IEA: Potražnja za naftom će se povećati u 2024. godini

18. Siječanj 2024.
nafta, trgovanje naftom, barel nafte

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je reviziju prognoze rasta potražnje za naftom u 2024. godini, a njihova procjena se čini mnogo niža od one koju su dale zemlje OPEC-a. Prognoza agencije sa sjedištem u Parizu, treća je uzastopna revizija prema gore u isto toliko mjeseci i predviđa da će globalna potrošnja nafte porasti za 1,24 milijuna barela dnevno (bpd) u 2024., u usporedbi s OPEC-ovom projekcijom od 2,25 milijuna bpd.

Inače, IEA i OPEC sukobili su se posljednjih godina oko pitanja kao što su dugoročna potražnja i potreba za ulaganjem u nove zalihe. Posljednja IEA-ina revizija prema gore, za 180.000 barela dnevno u odnosu na prethodnu projekciju, bila je povezana s poboljšanjem globalnog gospodarskog rasta i nižim cijenama sirove nafte u četvrtom tromjesečju plus rastućim kineskim petrokemijskim sektorom.

- Pad cijena nafte u četvrtom tromjesečju 2023. djeluje kao dodatni vjetar u leđa – objavili su iz IEA-e.

Cijene nafte započele su godinu na slaboj osnovi jer je neizvjesnost potražnje ublažila učinak nove runde smanjenja opskrbe od strane OPEC-a i njegovih saveznika, zajedno poznatih kao OPEC+, kao i rastućih napetosti na Bliskom istoku.

Sirovom naftom Brent trgovalo se oko 78 dolara po barelu u četvrtak, nakon što je izgubila oko 10 posto u 2023. i završila godinu na 77,04 dolara. Iz IEA su rekli kako je to bilo očekivano s obzirom na slabi gospodarski rast velikih zemlja, poboljšanje energetske učinkovitosti te sve većeg voznog električnog parka vozila.

Tržišne napetosti

Rastuće geopolitičke napetosti na Bliskom istoku, za koji IEA kaže da čini trećinu svjetske pomorske trgovine naftom, uznemirile su tržišta. Napadi Hutista, saveznika Irana na brodove u Crvenom moru od studenog usporili su trgovinu između Azije i Europe i uznemirili velike sile zbog eskalacije rata između Izraela i Hamasa u Gazi.

To bi moglo poremetiti protok nafte preko ključnih trgovačkih čvorišta, iako sve veći broj vlasnika brodova preusmjerava teret dalje od Crvenog mora.

Izuzimajući značajne poremećaje u protoku nafte, IEA je rekla da ‘tržište izgleda prilično dobro opskrbljeno 2024.‘, iako su OPEC i širi savez OPEC+ proveli niz smanjenja proizvodnje od kraja 2022. kako bi podržali tržište. Novo smanjenje za prvo tromjesečje stupilo je na snagu ovog mjeseca.

Iako bi ova smanjenja mogla dovesti tržište do malog deficita na početku godine, IEA je predvidjela da bi snažan rast proizvođača izvan skupine OPEC+ - uključujući Sjedinjene Države, Brazil i Gvajanu - mogao dovesti do znatnog viška.

27. travanj 2024 14:31