Biznis i politika
StoryEditor

Indija je po prvi put prestigla Kinu u M&A naknadama za zapadne banke

20. Prosinac 2022.
Kina i Indijafoto Shutterstock

Najveće svjetske investicijske banke ove će godine zaraditi više naknada za sklapanje poslova u Indiji nego u Kini, a financijeri to opisuju kao povijesnu promjenu jer se po prvi puta udaljavaju od nestabilnog kineskog gospodarstva.

Strane banke su do sada ove godine povukle 231 milijun dolara od naknada za spajanja i preuzimanja (M&A) iz Indije, nadmašivši 204 milijuna zarađenih u Kini u istom razdoblju, objavio je Dealogic. 

JPMorgan je među onima koji će ove godine po prvi put zaraditi više od spajanja i preuzimanja u Indiji nego u Kini, tvrde stručnjaci upoznati s položajem banke za Financial Times. Iz JPMorgana su odbili komentirati. 

Traže se prilike za rast na drugim tržištima

Prihod s kineskih tržišta dionica i obveznica, jednog od najvećih izvora naknada za američke i europske financijske kuće u Aziji, pao je 2022. godine jer se kontinentalna Kina zatvorila tijekom pandemije i sve više favorizirala lokalne banke. 

Iako se očekuje da će se aktivnost sklapanja poslova proširiti s obzirom da se Kina napokon otvara, bankari s Wall Streeta upozorili su da je dugo razdoblje zatvaranja natjeralo više kineskih tvrtki da se u budućnosti okrenu prema domaćim bankama za savjetovdavni rad. 

Temeljni prihod stranih investicijskih banaka, uključujući tržišta dioničkog i dužničkog kapitala te spajanja i preuzimanja, pao je na 70 posto (602 milijuna dolara) tijekom ove godine u usporedbi s 2021., kada je pao 15 posto, prema Dealogicu. 

Taj trend potvrđuje kako razdvajanje trgovine, ulaganja i tehnologije između SAD-a i Kine utječe na tržišta kapitala. Makar Indija i dalje predstavlja djelić prihoda koje Kina povijesno donosi globalnim investicijskim bankama, brojke ukazuju na širi pomak zapadnih financija u pronalaženju prilika i rasta na drugim tržištima.

Jan Metzger, voditelj bankarstva, tržišta kapitala i savjetovanja za Citi u Aziji, rekao je da je ‘evolucija tamošnjeg bankovnog novčanika s razvojem tehnologije, uz veću aktivnost etabliranih indijskih korporativnih titana‘ učinila Indiju ‘vodećim tržištem investicijskog bankarstva. za Citi 2022. godine‘.

- Očekujemo da će se to nastaviti u godinama koje dolaze s naftovodom u Indiji, jednim od najvećih koje imamo - dodao je. 

Čelnik jedne američke banke za azijsko investicijsko bankarstvo sa sjedištem u Singapuru opisao je to kao ‘temeljno i mislim trajno repozicioniranje Wall Streeta‘.

- Ako vjerujete da kineski predsjednik Xi Jinping namjerava izgraditi vlastitu sferu gospodarskog utjecaja, dok SAD ne pokazuje nikakav znak da će zaustaviti svoj obračun s Kinom, kamo drugdje otići u regiji - poručio je. 

U Kini jedan dolar, u Indiji skoro dva

Indija je bila globalni izuzetak kada je riječ o aktivnostima spajanja i preuzimanja ove godine, iako su strahovi od inflacije i recesije izazvali neke od najvećih padova u sklapanju poslova u drugim regijama od financijske krize. Aktivnost spajanja i preuzimanja u Indiji porasla je 58 posto na godišnjoj razini na rekordnu vrijednost od 148 milijardi dolara u prvih devet mjeseci 2022., prema izvješću pružatelja podataka Refinitiv.

Značajan dio toga došao je od 40 milijardi dolara vrijednog spajanja HDFC banke, treće najveće uvrštene tvrtke u Indiji po tržišnoj kapitalizaciji, i matične Housing Development Finance Corporation, vodećeg davatelja hipotekarnih kredita.

Bankari su također rekli da je promjena u tipu indijskih kompanija koje su ih angažirale za inicijalnu javnu ponudu i posao izdavanja dionica bila ključna. Kada su mnoge od najvećih indijskih kotacija bile privatizacije imovine u državnom vlasništvu, naknade su bile relativno niske. Sada kada se fokus prebacio na privatne tvrtke, posao je znatno isplativiji.

Promjena u bankarskoj industriji slijedi sličnu dinamiku u indijskom tehnološkom sektoru prošle godine, kada je mnogo investicijskih dolara preusmjereno iz Kine u Indiju. Za svaki dolar uložen u kinesku tehnologiju, 1,50 dolara otišlo je u Indiju 2021., prema časopisu Asian Venture Capital Journal, iako su sporiji rast i rastuće kamatne stope ove godine pomogli u smanjenju prenapuhanih procjena i dijela tržišnog ludila.

03. svibanj 2024 02:40