Biznis i politika
StoryEditor

Indonezija zabranila izvoz palmina ulja, Britanci u trgovini mogu kupiti tek tri litre jestivog ulja

26. Travanj 2022.

Cijene jestivog ulja na međunarodnim tržištima divljaju već neko vrijeme, a za novi skok u futuresima tog važnog artikla, od suncokretovog ulja do sojinog ulja, koja se koriste u prehrambenoj, kozmetičkoj i brojnim drugim industrijama „pobrinula“ se Indonezija koja je, u jeku krize sa suncokretovim uljem, objavila kako zabranjuje izvoz vlastitog palminog ulja.

I sad će netko reći, evo novinari dižu paniku, nema nestašica, ali kako ignorirati tolike turbulencije na međunarodnim tržištima koje će se, nema nikakve dileme, kad-tad preliti na potrošače u Europskoj uniji i posljedično u Hrvatskoj, bilo kroz ograničenja u kupnji ili kroz rast cijena. Cijena ulja počela je zbog razno raznih dobavnih problema rasti i prije rata u Ukrajini, ali tek nakon invazije se počelo špekulirati o mogućim nestašicama. Naime, više od polovice ukupnog svjetskog izvoza ulja otpada na tu zemlju, a o tome je Lider već pisao.

Korištenje tog ulja vrlo je uobičajeno u prehrambenoj industriji, a koristi se u proizvodnji čipsa pa sve do primjerice proizvodnje keksa ili majoneze. Doslovno na tisuće artikala, uključujući gotova jela, pa čak i papir za zamatanje poklona koriste u proizvodnim procesima suncokretovo ulje, a premda se čini da je alternativa dovoljno jer postoje i druga biljna ulja, jedno od najboljih je palmino ulje.

Naime, po kvaliteti to je ulje bolje i od ulja uljane repice, kao i od sojinog ulja, ali je skuplje, a i njegovo korištenje ima veći utjecaj na okoliš zbog krčenja palminih šuma. Ono se koristi u svemu, od Nutelle, kojoj se najviše prigovaralo zbog te sirovine, ali i u proizvodnji kolača i masti za prženje do kozmetike i proizvoda za čišćenje. Ukupno 60 posto globalnih isporuka biljnog ulja čini palmino ulje, a najveći svjetski proizvođač tog ulja je Indonezija koja izvozi čak trećinu te sirovine itekako potrebne za svjetsku prehrambenu industriju. I sad kad je ta zemlja zabranila izvoz, zadala je toj istoj industriji teške glavobolje.

A za obične potrošače, čak i one u Hrvatskoj to konkretno znači da će u budućnosti još više rasti cijene ulja i da će na tržištu, bez ikakve dileme, doći do problema s nabavkom, isporukama i s dostatnošću. Naime, i količine sojinog ulja su upitne zbog suše u Južnoj Americi, a ulja repice zbog katastrofalnih usjeva repice u Kanadi, tako da je zaista vrlo neizgledno kako će tržište kroz nekoliko mjeseci kad krenu sjetve reagirati.

Zbog svega navedenog, pojedini britanski trgovački lanci, poput Tesca, Morrisonsa i Waitrosea, već su uveli racionalizacije pri kupnji ulja za domaćinstvo. Svaki kupac tako smije u jednoj kupnji kupiti tek tri boce ulja. Čeka li takva sudbina potrošače i u drugim zemljama? Teško je reći, no ono što je gotovo sigurno da će se sve to skupa odraziti na inflatorne pritiske koje će svi koji mogu prebaciti na potrošače.

08. svibanj 2024 15:47