Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u eurozoni usporila u rujnu, Hrvatska i dalje znatno iznad prosjeka

29. Rujan 2023.

U rujnu je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 4,3 posto, izračunali su statističari. U kolovozu iznosila je 5,2 posto. To znači da su potrošačke cijene u mjesecu na izmaku porasle najblaže od listopada 2021. godine.

Na mjesečnoj razini cijene su u rujnu u zoni primjene zajedničke europske valute porasle za 0,3 posto, upola slabije nego u prošlom mjesecu. Cijene energije bile su u rujnu niže za 4,7 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 3,3-postotnog pada u kolovozu.

Svježa hrana poskupjela je za 6,6 posto, znatno blaže nego u kolovozu kada je stajala 7,8 posto više nego godinu dana ranije. Rast cijena usluga usporio je s 5,5 na 4,7 posto.

Kad se isključe cijene hrane i energije, inflacija je u eurozoni u rujnu iznosila 5,5 posto i bila je niža za 0,7 postotnih bodova nego u kolovozu. Niža stopa temeljne inflacije odražava blaže poskupljenje industrijskih proizvoda i usluga.

Hrvatska i dalje u vrhu

Slovačka je i u rujnu bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, od 8,9 posto. Slijedi Hrvatska sa stopom inflacije u rujnu, mjerenom HICP-om, od 7,3 posto, znatno nižom nego u kolovozom kada je dosezala 8,4 posto. Time se rast cijena u mjesecu na izmaku izjednačio s prošlogodišnjem ožujkom.

Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om pale su u rujnu prvi puta od kraja prošle godine, za 0,7 posto. U kolovozu bile su porasle za 0,4 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje pak da su u rujnu cijene porasle za 6,6 posto posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 7,8-postotnog rasta u kolovozu. Na mjesečnoj razini uvećane su u rujnu za 0,4 posto.

Najbliža Hrvatskoj po rastu cijena na godišnjoj razini, mjerenom HICP-om bila je u rujnu Slovenija sa stopom inflacije od 7,1 posto, pokazuju Eurostatove tablice.

Daleko najblaži rast potrošačkih cijena u odnosu na prošlogodišnji rujan bilježila je Belgija, od 0,7 posto. Slijede Grčka i Finska, s 2,4 odnosno tri posto. Cijene su na godišnjoj razini pale samo u Nizozemskoj, za 0,3 posto, pokazuju procjene Eurostata.

28. travanj 2024 03:58