Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u Njemačkoj ubrzala na početku 2023.

22. Veljača 2023.

Inflacija u Njemačkoj ubrzala je u siječnju, izvijestio je u srijedu statistički ured, nakon promjena u metodi izračuna, istaknuvši kontinuirano snažan rast cijena energije i hrane, ali i učestalo poskupljenje usluga.

Potrošačke cijene porasle su u siječnju za 8,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, izvijestio je Destatis, potvrdivši procjenu objavljenu prije dva tjedna.

U prosincu porasle su 8,1 posto, a u studenome 8,8 posto, prema revidiranim podacima nakon promjene bazne godine za izračune, s 2015. na 2020. godinu.

U odnosu na prosinac cijene su u siječnju bile više za jedan posto.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi lakše usporedbe s ostalim zemljama Europske unije, pokazao je rast cijena u siječnju za 9,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Na mjesečnoj razini porasle su 0,5 posto.

Destatis je o reviziji podataka zbog promjene metodologije izvijestio u preliminarnoj procjeni inflacije u siječnju.

Rezultati pokazuju da je rast cijena ponovo ubrzao na početku godine, konstatira Destatis.

- Nakon slabljenja na kraju (prošle) godine, stopa inflacije ponovo je na visokoj razini - zaključila je predsjednica statističkog ureda Ruth Brand.

- Uočili smo poskupljenje brojnih proizvoda, a sve više i usluga - dodala je Brand. 

Kućanstva je u siječnju znatno skuplje stajala i energija i hrana.

Cijene energenata bile su 23,1 posto više nego u prošlogodišnjem siječnju, unatoč vladinim mjerama pomoći. Kućanstva je energija stajala čak 36,5 posto više nego prije godinu dana, navodi se u izvješću.

Hrana je bila skuplja za 20,2 posto na godišnjoj razini, a rast cijena zabilježen je u svim kategorijama proizvoda, pokazuje izvješće.

- Stopa rasta cijena hrane tako je opet više nego dvostruko veća od ukupne stope inflacije - objavio je statistički ured.

Ako se isključe cijene energije, stopa inflacije iznosila je u siječnju 7,2 posto. Ako se još oduzmu i cijene hrane, dosezala je 5,6 posto, pokazuje izvješće Destatisa.

Roba je u siječnju poskupjela za 12,7 posto, a usluge za 4,5 posto, pokazuju izračuni statističkog ureda.

28. travanj 2024 15:45