Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u u rujnu viša od očekivane

12. Listopad 2023.

Inflacija u SAD-u bila je viša od prognozirane u rujnu, povećavajući izglede da bi Federalne rezerve mogle povećati kamatne stope nakon slično snažnih nedavnih podataka o snazi ​​tržišta rada. Indeks potrošačkih cijena porastao je 3,7 posto na godišnjoj razini, prema Zavodu za statistiku rada, istim tempom kao i prethodni mjesec. Ekonomisti su očekivali blagi pad, objavio je Financial Times.

Na mjesečnoj razini inflacija je usporena s 0,6 posto na 0,4 posto, dijelom zahvaljujući manjem pritisku cijena energenata. Međutim, temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene energije i hrane, ostala je stabilna na 0,3 posto mjesečno. Temeljna inflacija smanjena je s 4,3 posto na 4,1 posto na godišnjoj razini.

Ulagači i kreatori politike analizirat će podatke s obzirom na nedostatak konsenzusa o vjerojatnom putu monetarne politike do kraja godine. Nedavni porast ukupne stope inflacije nije začudio ulagače jer je bio potaknut cijenama energije. Međutim, podaci o zapošljavanju koji su prošli tjedan bili bolji od očekivanih potaknuli su zabrinutost da bi inflacija mogla porasti iznad ciljanih dva posto Federalnih rezervi.

Podaci su doveli prinose na američki državni dug na najviše razine u 16 godina i uzrokovali kratki skok u očekivanjima ulagača da će Fed ponovno povećati svoju referentnu kamatnu stopu prije kraja godine.

Prinosi su se smanjili posljednjih dana, a vjerojatnost ponovnog povećanja stope ove godine pala je na oko 30 posto. Nekoliko dužnosnika Feda sugeriralo je da bi viši prinosi na državne obveznice mogli pomoći u pooštravanju financijskih uvjeta, a da središnja banka ne mora ponovno podizati vlastitu kamatnu stopu.

Fjučersi američkih dionica zaokrenuli su u negativno područje, a prinosi državnih obveznica porasli su nakon objave podataka o CPI-u za rujan. Prinos na dvogodišnje riznice, koji se kreće s očekivanjima kamatnih stopa, porastao je za 0,07 postotnih bodova na 5,08 posto, iako je ostao unutar nedavnih raspona trgovanja. Trgovci su skromno povećali oklade da će Fed još jednom povećati kamatne stope prije kraja godine, iako izgledi ostaju 50/50, objavio je FT.

Stopa federalnih sredstava porasla je s gotovo nule u ožujku 2022. na raspon od 5,25-5,5 posto. U vrijeme posljednjeg sastanka Fed-a o politici u rujnu, dužnosnici su bili skloni vjerojatnosti još jednog povećanja kamatnih stopa prije kraja godine, nakon čega bi uslijedilo sporo smanjenje tijekom sljedeće dvije godine.

26. travanj 2024 22:21