Biznis i politika
StoryEditor

Janet Yellen: Zabrana abortusa imala bi vrlo štetne posljedice za gospodarstvo

11. Svibanj 2022.

Zabrana abortusa imala bi vrlo štetne posljedice za gospodarstvo! Rekla je to Janet Yellen, američka ministrica financija, pred Senatom odgovarajući na pitanja Odbora za bankarstvo u jeku rasprave u američkoj javnosti o ukidanju tog prava diljem SAD. Premda se ne čini kao važno pitanje za ekonomiju, ona je istaknula kako ustvari jest i kako se američka administracija treba pobrinuti da zbog takve odluke ekonomija te države ne dođe u pitanje.

- Zabrana abortusa bi smanjila sposobnost žena diljem zemlje da uravnoteže svoju karijeru i svoje obitelji. Vjerujem da bi ukidanje prava žena da donose odluke o tome kada i hoće li imati djecu imalo vrlo štetne učinke na gospodarstvo i vratilo bi položaj žena u našem društvu desetljećima unatrag - naglasila je bez ustezanja Yellen.

Kako je navela, postoje mnoga istraživanja koja su provedena tijekom godina koja se bave ekonomskim utjecajima pristupa ili nedostatka pristupa pobačaju, a jasno je, kazala je, da uskraćivanje pristupa ženama pobačaju povećava njihove izglede da žive u siromaštvu ili potrebu za javnom pomoći.

Inače, rasprava o kriminalizaciji abortusa u SAD-u u središtu je javnosti i uslijedila je nakon što je procurio nacrt većinskog mišljenja Vrhovnog suda prije nego što je sud objavio svoju odluku o slučaju Mississippi. To je signaliziralo da se visoki sud sprema poništiti presedan iz 1973. koji štiti pravo žena na pobačaj.

Republikanci su na saslušanju odmah osporavali Yellenino povezivanje pristupa pobačaju s gospodarstvom. Ali u razmjeni pitanja i odgovora sa senatorom Timom Scottom, republikancem iz Južne Karoline, Yellen je rekla da nije htjela biti oštra, već da jednostavno govori istinu.

- Ono o čemu ovdje govorimo jest hoće li žene imati sposobnost regulirati svoju reproduktivnu situaciju na načine koji će im omogućiti da planiraju živote koji ih ispunjavaju i zadovoljavaju. A jedan aspekt života koji zadovoljava je sposobnost osjećanja da imate financijska sredstva za odgoj djeteta, da su djeca koju donesete na svijet tražena i da imate mogućnost brinuti se o njima - rekla je Yellen i pozvala se na istraživanja koja su provedena u posljednjih 30 godina, a koja su pokazala da je legalan pobačaj u SAD-u povećao obrazovna postignuća žena i mogućnosti zapošljavanja.

Yellen je primijetila da su u mnogim slučajevima pobačaji bili opcija za tinejdžerke, "posebno one s niskim primanjima i često crnkinje, koje nisu u poziciji da se mogu brinuti o djeci koja imaju neočekivane trudnoće."

- Nepostojanje te opcije im uskraćuje mogućnost da često nastave školovanje, da kasnije sudjeluju u radnoj snazi. Dakle, dolazi do prelijevanja u sudjelovanje u radnoj snazi - naglasila je Yellen te dodala da djeca rođena u siromaštvu, odrastaju u siromaštvu i da će i sama proći gore, što su također pokazala relevantna ekonomska istraživanja o utjecaju abortusa na ekonomiju.

27. travanj 2024 17:14