Biznis i politika
StoryEditor

Japan za dlaku izbjegao tehničku recesiju

11. Ožujak 2024.
Japan 

Japan je, čini se, izbjegao padanje u tehničku recesiju nakon što su revidirani službeni podaci o gospodarskom rastu. Revidirani podaci pokazuju da je bruto domaći proizvod (BDP) bio 0,4 posto veći u zadnja tri mjeseca 2023. u usporedbi s godinom ranije, objavio je Reuters. 

Privremeni podaci objavljeni prošlog mjeseca pokazuju drugo uzastopno tromjesečje gospodarskog pada, a podsjećamo da dva kvartala pada gospodarstva zaredom obično se smatraju definicijom tehničke recesije. Revidirane brojke i dalje su ispod očekivanja, budući da su neki ekonomisti predviđali reviziju BDP-a u četvrtom tromjesečju od oko jedan posto prema gore. 

Nade da je Japan zaobišao recesiju ojačale su prošli tjedan kada su podaci Ministarstva financija pokazali nagli porast iznosa koje su kompanije uložile u svoje poslovanje.

Međutim, podaci japanskog kabineta u ponedjeljak pokazuju da je privatna potrošnja, koja čini oko 60 posto gospodarstva, pala za 0,3 posto u tom razdoblju.

Neujednačena gospodarska izvedba Japana mogla bi doživjeti novi pad u tekućem tromjesečju zbog utjecaja problema koji uključuju usporavanje gospodarstva susjedne Kine, ali i obustavu proizvodnje proizvođača automobila Daihatsua

Revizija BDP-a u četvrtom tromjesečju naviše uslijedila je jer rastu očekivanja da bi središnja banka zemlje uskoro mogla povećati kamatne stope. Kao što smo već pisali, već više od godinu dana šuška se da će Japanska banka (BOJ) povisiti stope, ali se to do sada nije dogodilo jer je strpljivo čekala da vidi jesu li globalna gospodarstva stvarno sposobna dugo se nositi s visokim stopama.

Japanska banka (BOJ) držala je stope na -0,1 posto otkako je 2016. smanjila troškove posuđivanja ispod nule u pokušaju da potakne potrošnju i ulaganja. 

Očekivano, negativne stope čine jen manje privlačnim globalnim investitorima, što je gurnulo vrijednost valute naniže.

Glavni japanski burzovni indeks, Nikkei 225, bio je oko 2,5 posto niži u ponedjeljak ujutro.

27. travanj 2024 06:31