Biznis i politika
StoryEditor

Jedan od najvećih Rimčevih ulagača, Softbank, zabilježio rekordni gubitak od 39 milijardi dolara

11. Svibanj 2023.

Vision fondovi japanske investicijske tvrtke Softbank dosegli su rekordne gubitke u iznosu od 5,3 bilijuna jena (39 milijardi dolara). Radi se o jednom od posljednjih velikih institucionalnih investitora u Rimac Grupu. Fond je početkom prošle godine, zajedno s Goldman Sachs Asset Managementom u Rimac Grupu uložio 500 milijuna eura.

Tijekom posljednje fiskalne godine, koja je završila s ožujkom, japanska je tvrtka zabilježila neto gubitak od 970,1 milijardu jena, a godinu ranije je gubitak iznosio 1,7 bilijuna jena. U prva su tri mjeseca gubici tvrtkinih fondova iznosili 250 milijardi jena.

Softbank se sada okrenuo ‘obrambenom načinu rada‘, kako je to nazvao osnivač tvrtke Masayoshi Son, što znači da zaustavlja nova ulaganja, ali i smanjuje svoje udjele u tvrtkama. 

Inače, japanski Softbank ulagao je u startupove putem tri svoja institucionalna igrača, Vision Fund 1, Vision fund 2 te Latin America Funds, a kako se čini najviše je gubitaka ostvareno na južnoameričkom tržištu i u fondu Vision Fund 2. Baš onaj koji je pomogao Rimcu u sufinanciranju gradnje kampusa.

Također je, kako piše Financial Times, blizu dogovora o prodaji Fortress Investment Groupa, akviziranog 2017. godine, državnom imovinskom fondu Mubadala iz Abu Dhabija za čak tri milijarde dolara.

Iako su im se vrijednosti nekih od najvećih javnih ulaganja, poput one u južnokorejski Coupang i kineski Didi Global, oporavile tijekom posljednjeg tromjesečja, analitičari smatraju da su gubici u privatnom portfelju bili veći od očekivanih.

Kirk Boodry, analitičar tvrtke Astris Advisory u Japanu, za Financial Times je izjavio da će se konzervativni stav Softbanka vjerojatno nastaviti zbog dugotrajne nesigurnosti na tržištu nakon kolapsa Silicon Valley banke, ali i zbog kontinuirane borbe protiv inflacije.

– Okruženje je definitivno teško jer su kamatne stope porasle i zapravo još ne vidimo kraj dizanju stopa. Softbanku će biti teško jer posuđuju mnogo novca – rekao je Boodry.

Japanska je grupacija prodala dionice Alibabe u vrijednosti od oko 7,2 milijarde dolara preko unaprijed plaćenih terminskih ugovora  što će smanjiti udio Softbanka u kineskoj kompaniji na samo 3,8 posto.

28. travanj 2024 07:25