Biznis i politika
StoryEditor

JPMorgan: Do kraja godine sve izglednija recesija, očekujemo pad dionica

23. Lipanj 2023.
foto Shutterstock

Oporavak tržišta dionica zbog kojeg je S&P 500 skočio za oko 14 posto u prvoj polovici godine vjerojatno će nestati u drugoj polovici kako se gospodarstvo bude približavalo recesiji, prema JPMorganu.

Banka je u četvrtak obavijestila da bi recesija mogla nastupiti između kraja ove godine i prvog kvartala 2024., osim ako američke Federalne rezerve ne počnu smanjivati ​​kamatne stope. Situaciji ne pomaže činjenica da su vrijednosti tržišta dionica skočile posljednjih mjeseci, što S&P 500 stavlja u nezgodan položaj ako se ostvare očekivanja JPMorgana, objavio je Insider. 

- U nedostatku preventivnog popuštanja Fed-a, očekujemo izazovniju makro pozadinu za dionice u 2H s omekšavanjem potrošačkih trendova u vrijeme kada su dionice oštro promijenile ocjenu - rekao je glavni globalni dionički strateg JPMorgana Dubravko Lakos-Bujas.

Izgledi za spuštanje kamata dodatno su se smanjili ovaj tjedan jer je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell ponovio u svjedočenju na Capitol Hillu da su moguća dodatna povećanja kasnije tijekom godine.
Ono što također slabi izglede JPMorgana za dionice u drugoj polovici godine jest činjenica da je pozicioniranje ulagača u dionicama poraslo usred rastućeg ‘zamora od recesije‘, budući da su brojna upozorenja dolazila i nestajala, a da se pad još nije ostvario. A to dokazuje nedavni porast pokazatelja investicijskog sentimenta i nagli pad CBOE indeksa volatilnosti, objavio je Insider.

CNN-ov Indeks straha i pohlepe nalazi se na području ‘Ekstremne pohlepe‘, a Istraživanje o raspoloženju ulagača (AAII) zabilježilo je svoje najveće ‘bikovsko očitanje‘ od 2021., neposredno prije nego što je burza ušla u bolno medvjeđe tržište.

- Vidimo neprivlačan risk-reward za dionice i povećanje samozadovoljstva ulagača ispred naših očekivanja da će se poslovni ciklus dodatno usporiti u 2H s početkom recesije vjerojatnim u 4Q23/1Q24 - rekao je Lakos-Bujas.

Gledište JPMorgana da je potencijalna recesija neizbježna potaknuto je slabljenjem potrošača, očekivanjem da će akumulirana viška ušteđevine od pandemije COVID-19 biti u potpunosti potrošena do listopada i da fiskalni problemi nestaju kako otplata studentskog kredita ponovno počinje u rujnu.

Također, uvijek postoji potencijal za iznenađujući događaj poput crnog labuda koji bi mogao poremetiti tržišta i poslati cijene dionica niže, slično regionalnoj bankarskoj krizi ranije ove godine ili početku pandemije COVID-19 2020. godine.

- Čini se da je rizik od još jednog nepoznatog nepoznatog ponovnog pojavljivanja velik - rekao je Lakos-Bujas, ukazujući na potencijalne zaostale učinke Fed-ovog agresivnog povećanja kamatnih stopa i smanjenja bilance tijekom prošle godine.

- Postoji rizik da se uvjeti likvidnosti i kreditiranja postrože u narednim mjesecima - zaključio je. 

02. svibanj 2024 02:59