Biznis i politika
StoryEditor

Kina razmatra novo izdanje obveznica u iznosu od 139 milijardi dolara

16. Siječanj 2024.
Xi Jinping   

Kina razmatra novo izdavanje duga u iznosu od jednog trilijuna juana (139 milijardi dolara) u okviru takozvanog posebnog plana državnih obveznica, što je tek četvrta takva prodaja u posljednjih 26 godina, dok vlasti traže više novca za financiranje drugog najvećeg gospodarstva na svijetu, objavio je Bloomberg. 

Prijedlog o kojem raspravljaju političari uključivao bi prodaju ‘ultradugih‘ državnih obveznica za financiranje projekata povezanih s hranom, energijom, opskrbnim lancima i urbanizacijom, rekli su izvori upoznati s tim pitanjem.

Prethodne prodaje takvih obveznica su rijetke. Na primjer, nakon azijske financijske krize 1998. vlada je izdala poseban dug kako bi dopunila kapital za velike državne banke. Posljednja prodaja bila je 2020. godine, kada su vlasti izdale te obveznice u vrijednosti od jednog trilijuna juana za plaćanje vjerojatno najstrožih mjera protiv pandemije COVID-19.

Očito je da kineski predsjednik Xi Jinping na jedan ili drugi način želi prebaciti odgovornost za potrošnju s lokalnih dužnosnika opterećenih dugovima na središnje vlasti ne bi li pomogao gospodarstvu koje se susreće s velikim problemima. Teški deflacijski pritisci, kriza nekretnina o kojoj cijeli svijet govori i slaba domaća potražnja opterećuju aktivnost i donose sumnju, a samim time potiču ekonomiste i ulagače da traže dodatne poticaje. 

Razgovori su u tijeku i plan bi se mogao promijeniti, rekli su upućeni, a Ministarstvo financija nije odgovorilo na Bloombergov upit za komentar.

Kina je prošle godine također iskoristila dodatnu prodaju državnih obveznica kako bi pomogla gospodarstvu. U tom slučaju, Peking je poduzeo neobičan korak podizanja omjera fiskalnog deficita 2023. na oko 3,8 posto bruto domaćeg proizvoda i to je uključivalo izdavanje dodatnog državnog duga u vrijednosti od jednog bilijuna juana za potporu pomoći u katastrofama i izgradnji.

Više vremena, manje pritiska

Za razliku od prošle godine, prijedlog za 2024. koristio bi poseban dug, koji se u prošlosti računao uz uobičajeni proračun i nije pridonio omjeru nominalnog deficita.

Dizajn tzv. ultradugih obveznica znači da će se prihodi otplaćivati ​​tijekom nekoliko desetljeća, čime se smanjuje pritisak da se plaćanja izvrše u kratkom roku. To je u suprotnosti s dugom izdanim krajem prošle godine, koji je uključivao ključne dužničke obveznice koje je trebalo vratiti u puno kraćem vremenskom razdoblju od nekoliko godina do desetljeća.

Ultraduge obveznice još uvijek ‘možda neće moći odgovoriti na sve fiskalne izazove‘, napisali su ekonomisti Goldman Sachsa u istraživačkoj bilješci u ponedjeljak u kojoj su izdavanje takvog duga nazvali ‘vjerojatnim alatom‘ za fiskalno ublažavanje ove godine.

- Vjerujemo da bi fiskalna potpora trebala ostati solidna ove godine, ali priznajemo neizvjesnost oko točne kombinacije izdavanja državnih obveznica koja je pred nama - dodali su.

Prodaja bi se, prema Bloombergovim izvorima, planirala za drugu polovicu ove godine. Otprilike polovica prihoda od prodaje dodatnog duga najavljene u listopadu još uvijek se sortira za korištenje početkom 2024.

Ekonomisti procjenjuju da bi ovogodišnji službeni proračunski deficit koji će biti utvrđen u ožujku na Nacionalnom narodnom kongresu, ključnom godišnjem političkom skupu, mogao biti sličan ili malo veći od prošlogodišnjeg. Proračunski deficit za 2023. dosegnuo je 8,7 trilijuna juana prema jednoj općoj mjeri, koja uključuje dodatni dug najavljen u listopadu.

Ministar financija Lan Fo‘an rekao je da je vladin omjer duga ‘u razumnom rasponu‘ u intervjuu državnim medijima ranije ovog mjeseca. Dodao je da su dužnosnici ‘na odgovarajući način proširili potrošnju i zadovoljili realne potrebe, istovremeno čuvajući prostor za suočavanje s potencijalnim rizicima i izazovima u budućnosti‘.

27. travanj 2024 04:22