Biznis i politika
StoryEditor

Kina sa 140 milijardi dolara pokušava zaustaviti potonuće burze

24. Siječanj 2024.
kina, burza, tržište

Eskalacija gubitka vrijednosti kineskih dionica upalila je sve ‘lampice‘ u Pekingu, ako je suditi po prilično neuobičajenom potezu Narodne banke Kine koja je odlučila otpustiti značajnu likvidnost na tržište. Kako prenose agencije, kineska središnja banka u srijedu je najavila da se od 5. veljače stopa obvezne rezerve banaka smanjuje za 50 baznih bodova. Time će se bankovnom sektoru oslobiditi više od bilijun juana, odnosno gotovo 140 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Inače, to je najveće smanjenje stope obvezne pričuve od prosinca 2021. godine, a po svom opsegu znatno je nadmašilo očekivanja analitičara. Podsjetimo, u ožujku i rujnu prošle godine stopa obvezne pričuve srezana je za po 25 baznih bodova. Središnja banka u svom je priopćenju dodala kako postoji prostor za daljnje labavljenje monetarne politike ako bude potrebno. Smanjenjem obvezne pričuve bankama se oslobađa dodatni kapital za kreditiranje, a u konačnici time bi se trebala povećati i osobna potrošnja u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Izgubljeno tri bilijuna dolara

Naime, kinesko gospodarstvo još uvijek osjeća slabašan oporavak od negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, a tu je i višegodišnja kriza u nekretninskom sektoru koji čini četvrtinu gospodarstva. Gospodarstvo pritišću i rastući dugovi lokalnih vlasti te slabljenje inozemne potražnje za kineskom robom. Podaci objavljeni prošloga tjedna pokazali su da je kineski BDP prošle godine porastao 5,2 posto, u skladu sa vladinim očekivanjima.

Ipak, investitori, posebice strani, smatraju kako su kineskom gospodarstvu potrebni dodatni monetarni poticaji, što je rezultiralo lanjskim padom vrijednosti kineskih dionica od 13 posto. Pogled u dulje razdoblje još je katastrofalniji - u zadnje dvije godine vrijednost dionica na burzama u Šangaju i Shenzenu pala je za tri bilijuna dolara. Za ilustraciju, japanski Nikkei i američki S&P 500 lani su ojačali za četvrtinu. Trend rasprodaje kineskih dionica nastavljen je i ulaskom u 2024. godinu, pa je početkom ovoga tjedna indeks CSI300 pao na najnižu razinu u zadnjih pet godina. Od svog vrhunca iz veljače 2021. CSI300 je potonuo 47 posto.

No, objavom odluke Narodne banke o snižavanju stope obvezne pričuve indeks Hongkonške burze HSI skočio je 3,6 posto, što je najveći dnevni rast u zadnja dva mjeseca. Međutim, analitičari smatraju da će kineskom gospodarstvu trebati još poticaja tijekom ove godine ako vlada želi suzbiti deflacijske pritiske i zadržati stopu nezaposlenosti pod kontrolom. Naime, kineske kompanije i dalje nevoljko otvaraju nova radna mjesta.

03. svibanj 2024 05:44