Biznis i politika
StoryEditor

Kineski proizvođač automobila gradi tvornicu u Europi

06. Srpanj 2023.
SAIC Motor Corporation

Najveći kineski proizvođač automobila SAIC Motor objavio je kako namjerava izgraditi tvornicu u Europi. Tvrtka pod državnom kontrolom koja posjeduje kultni brend MG kaže kako namjeravaju graditi tvornicu koja će striktno proizvoditi električne automobile.

Međutim, glasnogovornik tvrtke je rekao kako još uvijek ne znaju hoće li se i model MG izrađivati u toj tvornici te da još uvijek traje proces osiguravanja točne lokacije u EU.

Pd lupom SAIC Motorsa, uz MG modele nalaze se i IM i Maxus, koji nisu poznati na europskom tržištu ali i to bi se uskoro moglo promijeniti.

Prodaja SAIC Motors vozila izvan Kine porasla je u prva tri mjeseca ove godine za čak 40 posto, a marka MG je činila većinu inozemne prodaje, budući da se broj automobila prodanih u Europi više nego udvostručio u istom razdoblju, priopćila je tvrtka.

Ova objava stiže nakon sedam godina, nakon što je SAIC zaustavio sastavljanje MG-a u tvornici Longbridge u Birminghamu. Tvornica u Longbridgeu proizvodila je automobile uključujući MG i originalni Mini a tvornica je otvorena davne 1906 i preživjela je oba svjetska rata.

Proizvodnja u tvornici je zaustavljena nakon što je MG Rover propao 2005. a marku je na kraju kupio SAIC. Godine 2011. lansiran je MG6. Bio je to prvi MG automobil u 16 godina koji je sastavljen u Longbridgeu. Vozilo s pet sjedala dizajnirano je u Velikoj Britaniji, ali su njegovi dijelovi napravljeni u Kini.

Rast Kineza

Kineski proizvođači automobila, uključujući SAIC, Geely i Great Wall bilježe rast svojih tržišnih udjela posljednjih godina a povećani izvoz iz Kine potaknut je potražnjom za električnim vozilima i prodajom u Rusiji jer su mnoge zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi nakon invazije na Ukrajinu.

Kina je u prva tri mjeseca ove godine izvezla više od milijun vozila, pokazuju službeni podaci a kao rezultat toga, Kina je prestigla Japan kao najveći svjetski izvoznik automobila.

Uz svoje proizvodne pogone u Kini, SAIC također ima proizvodne pogone u Tajlandu, Indoneziji, Indiji i Pakistanu. Kineska tvrtka, koja ima zajednička ulaganja s njemačkim automobilskim divom Volkswagenom i američkim proizvođačem automobila General Motorsom, prodala je 5,3 milijuna vozila u svijetu prošle godine a Europa je bila njegovo najveće prekomorsko tržište s više od 100.000 prodanih vozila.

01. svibanj 2024 00:10