Biznis i politika
StoryEditor

KLIMATSKI SKUP U SHARM EL-SHEIKHU: Deset neizrečenih neugodnih činjenica o Hrvatskoj

12. Studeni 2022.

Sharm el-Sheikh nekad je bio sinonim za povoljne turističke aranžmane u resortima na obali Crvenog mora. To egipatsko ljetovalište u pauzi između paket-aranžmana ugošćuje ova dva tjedna svjetske čelnike koji pod okriljem Ujedinjenih naroda po tko zna koji put uvjeravaju sami sebe, a još više birače – svatko svoje – da se brinu o sudbini planeta, pa samim time i svojih država. I međusobno su se natjecali u tome tko će se više dopasti. U tom kontekstu treba promatrati i nastup Andreja Plenkovića.

Šefovi država i vlada koji su hrvatskog premijera slušali u utorak mogli su steći dojam da je Hrvatska u vrhu borbe protiv zagađenja i zatopljenja, pravi predvodnik svjetskoga ekološkog pokreta. Tako smo saznali da više od 80 posto hrvatskih državljana podržava djelovanje protiv štetnih posljedica klimatskih promjena. Plenković je tu ekskluzivnu vijest priopćio gotovo pet tisuća kilometara od Zagreba ne navodeći izvor podatka, prema kojem smo složniji u vezi s klimatskim promjenama nego što smo bili u vezi s ulaskom u EU i u eurozonu. Dubioze i žestoke rasprave nabijene emocijama zbog novog sustava prikupljanja otpada u Zagrebu to baš i ne potvrđuju.

Osim toga, u maniri iskusnog političara ne baš upućenim slušateljima prešutio je bar deset činjenica neugodnih za Hrvatsku, koje dovode u pitanje lakirovku kojom nas je predstavio u ljetovalištu na Sinaju. Krenimo redom:

Plenković je rekao da dvije trećine naše proizvodnje struje i energije dolazi iz obnovljivih izvora, koji također osiguravaju trećinu naše ukupne konačne potrošnje energije.

1. Nije rekao koliki je u tome udjel bogomdane hidroenergije i 17 velikih elektrana (više od 10 megavata) i dvadesetak malih, od kojih su u samostalnoj Hrvatskoj u pogon puštene samo jedna velika (HE Lešće) i nekoliko malih.

Plenković je rekao da je Hrvatska za dodatno ubrzanje tranzicije ukinula PDV na solarne ćelije.

2. Nije rekao da su u dva ljetna mjeseca sve hrvatske solarne elektrane proizvele 18 GWh električne energije, što je samo 0,8 posto ukupne proizvodnje.

Plenković je rekao da u Hrvatskoj veliki potencijal predstavlja i geotermalna energija.

3. Nije rekao da trenutačno geotermalne elektrane proizvode oko pola posto ukupne električne energije.

Plenković je rekao da ćemo u idućem desetljeću investirati više od četiri milijarde eura u modernizaciju željeznica te da ćemo do 2032. uvesti vozni park baterijskih električnih vlakova koji će zamijeniti one na dizel.

4. Nije rekao da je željeznička infrastruktura godinama zapuštena i da imamo jednu od najlošijih mreža s najsporijim vlakovima u Europi, koji od Zagreba do Splita voze dulje nego prije 30 godina.

Plenković je rekao da je Hrvatska proširila svoje pošumljavanje na gradove, u kojima financira sadnju stabala.

5. Nije rekao da je površina šumskog zemljišta u njegovu mandatu povećana mizernih 1,5 posto.

Plenković je rekao da je ‘suša bez presedana‘ ove godine donijela 300 milijuna eura štete hrvatskoj poljoprivredi.

6. Nije rekao da je u sustave navodnjavanja u 15 godina utrošeno 1,3 milijarde kuna umjesto planiranih 4,5 milijardi i da nitko u Hrvatskoj pouzdano ne zna prave podatke o navodnjavanju (procjenjuje se da je to tek nešto više od dva posto poljoprivrednih površina) te da država godinama ne uspijeva nagovoriti poljoprivrednike da se na rijetke sustave i priključe.

7. Nije rekao ni da su pojedini sustavi za navodnjavanje koji su sagrađeni državnim novcem već danas potpuno neiskorišteni, devastirani i zapušteni. Prema Smarteru, najočitiji primjer je sustav Opatovac u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u koji je uloženo oko 100 milijuna kuna i predviđeno je navodnjavanje više od 700 ha poljoprivrednog zemljišta, ali već 10 godina taj sustav ne funkcionira i crpna stanica nikada nije puštena u rad odnosno ne navodnjava se ni jedan hektar.

Plenković je rekao da je ovoga sušnog ljeta više od 13 tisuća požara zahvatilo područje gotovo dvostruko veće od prošle godine.

8. Nije rekao da je ove godine gorjelo više 55 tisuća hektara šuma, ali da je i pet godina ranije gorjelo više od 48 tisuća hektara.

9. Nije rekao ni da je dio flote kanadera u špici ove požarne sezone bio na remontu.

Plenković je rekao da oni koji emitiraju većinu stakleničkih plinova moraju učiniti mnogo više i djelovati brzo, ‘posebno mi u razvijenom svijetu‘.

10. Nije rekao da je pripadnost razvijenom svijetu uvjetna kategorija za državu koja je tek oko sedamdesetog mjesta među 229 država prema BDP-u po glavi stanovnika, da se smatra kako su razvijene zemlje članice OECD-a (a Hrvatska to još nije) te da ‘Hrvatska enciklopedija‘ većinu država središnje i istočne Europe svrstava u skupinu zemalja u razvoju (a Hrvatska je pri dnu razvojne ljestvice EU).

Taj nastup pokazuje evoluciju hrvatske politike. Nekad je Andrija Hebrang javno propisao da političari ne smiju lagati više od deset posto. Čini se da je tu mantru Plenković usavršio: političar u jednom nastupu smije prešutjeti najviše deset činjenica.

27. travanj 2024 14:30