Biznis i politika
StoryEditor

Komisija Hrvatskoj odobrila 3,3 milijuna eura izvanrednih potpora za poljoprivrednike

15. Srpanj 2023.

Hrvatskoj je jučer odobren izvanredni paket potpora za poljoprivredu vrijedan 3,3 milijuna eura. Dio je to mjera donosenih kako bi se pomoglo poljoprivrednicima u EU koji se suočavaju s troškovima koji su iznad višegodišnjeg prosjeka, tim više jer neke cijene poljoprivrednih sirovina i dalje padaju. Osim toga, poljoprivrednici u EU-u suočili su se s teškim vremenskim uvjetima u proljeće, što je dovelo do smanjenja prinosa i kvalitete nekoliko poljoprivrednih proizvoda.

Nacionalna tijela će, javljaju iz Komisije, distribuirati potpore izravno poljoprivrednicima kako bi im nadoknadili ekonomske gubitke zbog tržišnih poremećaja, posljedica visokih cijena ulaznih inputa i brzog pada cijena poljoprivrednih proizvoda te, prema potrebi, za štetu prouzročenu nedavnim klimatskim događajima. Potporom se također može financirati destilacija vina kako bi se izbjeglo daljnje pogoršanje na tom tržištu.

Istodobno postoje znakovi poboljšanja, poručuju iz Komisije. Na primjer, gnojiva su postala cjenovno pristupačnija nakon pada cijena prirodnog plina. Nadalje, iako je i dalje viša od opće stope inflacije, inflacija prehrambenih proizvoda u EU-u počinje se stabilizirati, prema danas objavljenom izvješću Europske komisije o izvješću o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta EU-a.

Kako bi pružila potporu pogođenim poljoprivrednicima, Komisija je danas donijela izvanredni paket potpore u iznosu od 330 milijuna eura, koji je predstavljen 23. lipnja 2023. Poljoprivrednici iz EU-a iz Belgije, Češke, Danske, Njemačke, Estonije, Irske, Grčke, Španjolske, Francuske, Hrvatske, Italije, Cipra, Latvije, Litve, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Austrije, Portugala, Slovenije, Finske i Švedske imat će koristi od te dodatne financijske potpore.

Poljoprivrednici iz Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Slovačke obuhvaćeni su zasebnom potporom u iznosu od 100 milijuna eura kako bi se suočili s tržišnim neravnotežama. Poljoprivrednici iz ovih pet država članica suočavaju se s problemima povezanim s logističkim uskim grlima nakon velikog uvoza određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Ukrajine.

Isplate za oba paketa potpore trebale bi se izvršiti do 31. prosinca 2023. Obuhvaćene države članice morat će obavijestiti Komisiju o pojedinostima provedbe mjera, posebice o kriterijima koji se koriste za izračun potpore, namjeravanom učinku mjere, njezinoj evaluaciji te radnje poduzete kako bi se izbjeglo narušavanje tržišnog natjecanja i prekomjerna naknada.

01. svibanj 2024 11:53