Biznis i politika
StoryEditor

Kompanije u pismu EU: Zakon o umjetnoj inteligenciji ugrozit će europsku konkurentnost

30. Lipanj 2023.

Deseci najvećih europskih kompanija, uključujući njemački Siemens i francuski Airbus izjasnili su se protiv predložene EU uredbe o umjetnoj inteligenciji rekavši da pravila ugrožavaju konkurentnost. Tvrtke su u otvorenom pismu koje je potpisalo više od 150 rukovoditelja rekle europskim institucijama da umjetna inteligencija nudi ‘priliku za ponovno pridruživanje tehnološkoj avangardi‘ te da bi prestroga regulativa mogla ugušiti tu priliku.

‒ Prema našoj procjeni, nacrt zakona bi ugrozio europsku konkurentnost i tehnološki suverenitet bez učinkovitog suočavanja s izazovima s kojima smo se suočili i s kojima ćemo se tek suočiti ‒ stoji u pismu koje je u petak poslano Europskoj komisiji, parlamentu i državama članicama.

Političari EU-a, nakon gotovo dvije godine natezanja, nedavno su se dogovorili o najstrožem skupu pravila o umjetnoj inteligenciji na svijetu. Nacrt teksta Zakona o umjetnoj inteligenciji služit će kao pregovaračko stajalište između država članica i Europske komisije.

U međuvremenu rastu strahovi zbog potencijalnih rizika tehnologije koja se brzo razvija, a zahtjevi za regulacijom rastu od studenog kada je OpenAI lansirao svoj chatbot ChatGPT, jednu od prvih široko dostupnih AI aplikacija za sve korisnike.

Potpisnici, od proizvođača automobila Renaulta do drugog najvećeg svjetskog proizvođača piva Heinekena, rekli su da je njihova zabrinutost posebno izražena zbog generativne umjetne inteligencije. Naveli su i da bi predložena pravila ‘jako regulirala‘ temeljne modele kao što je tehnologija koja podupire chatbotove ‘bez obzira na njenu uporabu‘. 

‘Potpisnici nisu pročitali tekst‘

Tvrtke koje razvijaju i implementiraju takve sustave suočile bi se s nerazmjernim troškovima usklađenosti i rizicima odgovornosti, navodi se u pismu. Takva bi ograničenja mogla dovesti do toga da tvrtke napuste Europsku uniju što bi rezultiralo povlačenjem investitora u Europi i stvaranja ‘kritičkog jaza u produktivnosti‘ u usporedbi sa SAD-om. 

‒ Europa si ne može priuštiti da ostane po strani ‒ tvrde dodajući da bi se, umjesto fokusiranja ovog zakona na generativnu umjetnu inteligenciju, regulatori trebali fokusirati na izradu zakona koji se ograničava na ‘široke rizike povezane s umjetnom inteligencijom‘. Navode i da pravila riskiraju potkopavanje tehnoloških ambicija bloka umjesto njegovanja inovacija.

Tvrtke su pozvale institucije Europske unije da uspostave regulatorno tijelo industrijskih stručnjaka za praćenje provedbe zakona kako tehnologija napreduje.

Ipak, europarlamentarac koji je vodio razvoj nacrta zakona Dragoș Tudorache poručio je da ‘potpisnici nisu pročitali tekst pa reagiraju na poticaj nekolicine‘. 

‒ Šteta je što agresivni lobi nekolicine osvaja druge ozbiljne tvrtke. To nažalost potkopava nepobitno vodstvo koje je Europa preuzela na globalnoj razini u regulaciji ‒ rekao je Tudorache dodajući da je jedini ‘konkretni‘ prijedlog koje su tvrtke iznijele u pismu ‘industrijski vođen proces za definiranje standarda, upravljanje industrijom i lagani regulatorni režim koji traži transparentnost‘. 

Prepirka između institucija EU-a i kompanija oko novog zakona o umjetnoj inteligenciji ne jenjava, a zbog pisma kojeg su predstavnici industrije poslali vladajućima čini se da se situacija još dugo neće popraviti. 

27. travanj 2024 14:53