Biznis i politika
StoryEditor

Kriza u Crvenom moru omela Teslinu proizvodnju u Njemačkoj

12. Siječanj 2024.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da je prisiljen obustaviti proizvodnju u pogonu u blizini Berlina zbog krize u Crvenom moru koja je omela nabavu.

- Zbog manjka dijelova prisiljeni smo obustaviti proizvodnju vozila u gigatvornici Berlin-Brandenburg od 29. siječnja do 11. veljače, uz izuzetak u nekoliko proizvodnih potpodručja - naveo je Tesla u priopćenju, objavljenom u četvrtak.

Teretni brodovi trenutno zaobilaze Crveno more pa prijevoz traje znatno dulje, što izaziva zastoje u opskrbi, objasnili su.

- Proizvodnja će biti u potpunosti obnovljena 12. veljače - dodali su.

Tesla proizvodi vozila u Gruenheideu, u blizini Berlina, od ožujka 2022. i zapošljava oko 11.500 radnika.

Od kraja prošle godine prijevoznici preusmjeravaju brodove preko Rta dobre nade kako bi izbjegli napade jemenskih Huta u Crvenom moru, koji ometanjem plovidbe brodova povezanih s Izraelom iskazuju podršku Palestincima u okupiranom Pojasu Gaze.

U noći na petak SAD i Britanija napali su vojne ciljeve u Jemenu uz obrazloženje da žele zaštititi plovidbu kroz Crveno more. Huti su najavili odgovor.

Sueski kanal i Crveno more najkraći su morski put između Azije i Europe, kojim prolazi 10 posto svjetske trgovine. Plovidba oko Rta dobre nade produljuje putovanje oko dva tjedna.

Tesla želi udvostručiti proizvodnju u Gruenheideu na milijun automobila godišnje. Trenutno proizvode više od 250 tisuća vozila godišnje. Planiraju udvostručiti i kapacitete za proizvodnju baterijskih ćelija, na 100 gigavat sati godišnje, što zabrinjava ekologe.

24. travanj 2024 03:02