Biznis i politika
StoryEditor

Lavrov: Šesti paket sankcija najviše će štetiti EU-u

05. Lipanj 2022.
Sergej Lavrov

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov izjavio je intervjuu za Radio televiziju Republike Srpske kako će Europskoj uniji više naštetiti šesti paket sankcija na uvoz ruske nafte, a da će Rusija zbog rasta cijena energenata imati dodatni suficit u proračunu.

- S obzirom na razinu cijena koja je utvrđena kao rezultat zapadne politike, nemamo nikakve proračunske gubitke. Naprotiv, ove godine značajno ćemo povećati dobit od izvoza naših energenata-  rekao je Lavrov u razgovoru za entitetsku Radio televiziju RS uoči posjeta Beogradu.

Europska unija prošlog tjedna dogovorila je uvođenje šestog paketa sankcija koji uključuje postupnu obustavu uvoza ruske nafte. Ministar vanjskih poslova Rusije naveo je kako je Moskva već pronašla alternativna tržišta gdje povećava prodaju.

Po njegovim riječima najviše će se same sankcije EU-a odraziti na standard ljudi u Uniji.

- Sada nema nikakve sumnje da su se svi ti peti i šesti paketi odrazili na Europu. Rekli ste da tamo pada životni standard, inflacija je u porastu, usporio se rast proizvodnje  i pojavio se pojam 'novi siromasi - dodao je Lavrov. Za rat u Ukrajini je ocijenio kako je ta država 'moneta za pregovaranje' kojom manipuliraju Sjedinjene Države i Velika Britanija kako bi iscrpili i porazili Rusiju.

03. svibanj 2024 10:04