Biznis i politika
StoryEditor

Media Solutions nije ni trebao tražiti suglasnost AZTN-a za preuzimanje Novog lista

26. Siječanj 2024.
Zgrada Novog listafoto Novi List

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijela je rješenje kojim se odbacuje prijava namjere provedbe koncentracije poduzetnika Media Solutions i Novi list. To, međutim, ne znači osječka tvrtka Media Solutions, čiji su vlasnici Oleg Uskoković i Bojan Divjak ne može preuzeti riječkog izdavača dnevnih novina Novi list, Glas Istre i Zadarski list. AZTN je prijavu namjere koncentracije, naime, odbacio samo zbog toga što je ustanovio da u ovom slučaju nisu ispunjeni uvjeti za koje je posebnim propisima uređena obveza prijave.

Drugim riječima, nakon što je prošlog ljeta Media Solutions sa slovačkom tvrtkom JOJ Media House dogovorio da će od nje kupiti Novi list, prijavu namjere provedbe koncentracije AZTN-u nije ni trebao podnositi.   

Poduzetnik je, naime, obvezan prijaviti svaku namjeru provedbe koncentracije ako su kumulativno ispunjena dva uvjeta: prvi je da ukupan godišnji konsolidirani prihod svih poduzetnika sudionika koncentracije ostvaren prodajom robe i/ili usluga na svjetskom tržištu, iznosi 132,72 milijuna eura po financijskim izvješćima za financijsku godinu koja je prethodila koncentraciji; drugi je da najmanje jedan sudionik koncentracije ima sjedište i/ili podružnicu u Republici Hrvatskoj te da ukupan prihod svakog od najmanje dva sudionika koncentracije, u Republici Hrvatskoj, sukladno financijskim izvještajima iznosi najmanje 13,7 milijuna eura u financijskoj godini koja je prethodila koncentraciji. Od svega toga jedini uvjet koji je ispunjen jest da sudionici koncentracije imaju sjedište u RH pa je AZTN zaključio da nema u nadležnosti pratiti dajnji tijek provedbe transakcije, osim redovnog praćenja stanja i na tom tržištu.

U opsežnom obrazloženju rješenja o odbacivanju prijave namjere provedbe koncentracije AZTN je također utvrdio da Oleg Uskoković, koji je, među ostalim, predsjednik Nadzornog odbora Glasa Slavonije, i Bojan Divjak, iako je predsjednik Uprave Glasa Slavonije, niti izravno niti neizravno nemaju dionice te tvrtke, kao i da nisu u nikakvim povezanim odnosima s Ivanom Šimićem, vlasnikom tvrtke Osječki list, koja je većinski vlasnik Glasa Slavonije, a koji bi rezultirali njihovom kontrolom nad Glasom Slavonije.  

Također, bez obzira što se radi o preuzimanju na nakladničkom tržištu, na kojem postoj posebna pravila o koncentracijama (najmanje dvaju) nakladnika propisanima Zakonom o medijima te Zakonom o elektroničkim medijima, Media Solutions nema prepreka za preuzimanje Novog lista budući da osječka tvrtka de facto i nije nakladnik, već je njezina pretežita i osnovna djelatnos savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, pružanje usluga u trgovini te kupnja i prodaja roba.

Dakle, što se AZTN-a tiče, Media Solutions i JOJ Media House mogu realizirati svoj dogovor o kupoprodaji tvrtke Novi list koji podrazumijeva preuzimanje 84,32 posto udjela u riječkoj tvrtki, preuzimanje potraživanja koje JOJ Media House ima prema Novom listu temeljem ugovora o dugoročnom zajmu sklopljenog koncem 2021. godine te imenovanje Bojana Divjaka članom Uprave Novog lista.  

26. travanj 2024 14:14