Biznis i politika
StoryEditor

Meko prizemljenje za svjetsko gospodarstvo je izgledniji scenarij od recesije

13. Rujan 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Meko prizemljenje postaje sve izglednija budućnost za svjetsko gospodarstvo, koje će i dalje pružati vjetar u leđa rizičnoj imovini, poručili su stratezi iz JPMorgan Chase &Co.

Nedavni podaci koji ukazuju na smanjenje inflacije i pritisaka na plaće, oporavak rasta i stabilizaciju povjerenja potrošača sugeriraju da bi svijet ipak mogao izbjeći recesiju, poručili su iz te kompanije. Također su napomenuli da tržišta mogu imati koristi od fiskalnih poticaja u Kini, planova energetske potpore u Europi i slabijeg raspoloženja ulagača, objavio je Bloomberg.

- Ekonomski podaci i pozicioniranje ulagača važniji su čimbenici za uspješnost rizične imovine od retorike središnje banke. Zadržavamo stav usmjeren na rizik – napisali su stratezi.

Dobro raspoloženje vratilo se na tržišta zbog nade da je inflacija možda dosegnula svoj vrhunac, barem u SAD-u. U ponedjeljak je svjetski indeks MSCI AC ostvario svoj najbolji četverodnevni skok od svibnja, dok su trgovci spremni za ključne podatke o američkim potrošačkim cijenama u utorak.

Inflacija će se riješiti sama od sebe

Iz JPMorgana tvrde da bi postupno ublažavanje inflacije trebalo biti pozitivno za cikličke dionice i dionice s malim kapitalom, koje preferiraju zajedno s tržištima u razvoju i kineskim dionicama u odnosu na 'skupe' obrambene dionice. Zagovaraju kupnju jeftinijih energetskih dionica i zadržavaju 'agresivni' višak u robama.

- Tvrdimo da će se inflacija riješiti sama od sebe kako distorzije izblijede i da su Federalne rezerve pretjerano reagirale povećanjem od 75 bps. Vjerojatno ćemo vidjeti zaokret Federalnih rezervi, što je pozitivno za cikličku imovinu – napisali su.

Stratezi su optimistični po pitanju dolara i očekuju da će se krivulje prinosa američkih i europskih obveznia izravnati – i nisu jedini koji to smatraju.

Trenutni podaci pokazuju da je meko prizemljenje nešto prema čemu ide globalna ekonomija, rekao je Isaac Poole, glavni direktor za ulaganja u Oreana Financial Services Ltd. u nedavnom intervjuu.

- U tom scenariju, zapravo mislimo da bi zarada mogla biti relativno dobra sljedeće godine u SAD-u – zaključio je Poole.

26. travanj 2024 04:57