Biznis i politika
StoryEditor

Mirjana Brlečić: Dobitna je kombinacija kada kupcu uz kozmetiku nudite i farmaceutske savjete

22. Travanj 2023.
Mirjana Brlečić
Osnovana prije 25 godina u središtu Zagreba, tvrtka Priroda liječi sa svojim brendom Nikel godinama je prisutna u drogerijama i ljekarnama, i to ne samo u Hrvatskoj. Farmaceutkinja Mirjana Brlečić htjela je i uspjela napraviti čistu kozmetiku, bez suvišnih dodataka – samo podloga i aktivna komponenta koja će djelovati na određenu potrebu kože, i to od prirodnih sastojaka

Ruža za baršunastu put, tratinčica za ujednačen ten, stričak protiv bora, smilje za očuvanje ljepote, peršin za smanjenje crvenila, pasiflora za umirenje, probiotici za obnavljanje oštećene kože te inovativnost neizbježni su sastojci u poslovanju tvrtke Priroda liječi, koja stoji iza kozmetičkog brenda Nikel. Liniju Nikel osmislila je magistra farmacije Mirjana Brlečić, vlasnica i direktorica tvrtke Priroda liječi iz Zagreba, stoga što smatra da je farmacija zapravo kreativan poziv koji pruža mnoge mogućnosti uz visoko stručno pokriće.

Naime, prema Brlečić, između svih medicinskih profesionalaca, farmaceut je poznavalac lijekova, ali i kozmetičkih proizvoda. Pri osnivanju tvrtke nije strahovala od tržišta prepunog velikih svjetskih kozmetičkih tvrtki, već suprotno, jer ju je naprijed uvijek vodila spoznaja da radi nešto drugačije, novo, što će pomoći ljudima. Za izradu svoje prirodne kozmetike Brlečić se koristi biljkama iz hrvatskog i sredozemnog podneblja, pri čemu je linija Nikel ujedno oslobođena svih suvišnih dodataka budući da nepotrebno opterećuju proizvod i kožu. Brlečić je naime mišljenja da sadržaj mnogobrojnih sastojaka u kozmetičkom proizvodu povećava mogućnost alergijskih reakcija.

Bez suvišnih dodataka

Naglasila je da je kao farmaceutkinja i znanstvenica stalno propitivala i tražila savršenu formulu za njegu kože. Pri tome je spoznala da će sve što organizam treba ‘iznutra‘ da bi bio snažan jednako učinkovito djelovati primijenjeno ‘izvana‘ kroz proizvod za njegu kože.

– Ta spoznaja postala je okosnica i temelj filozofije brenda Nikel. Ženska ljepota oduvijek je zanimala znanstvenike, umjetnike, farmaceute... koji su željeli proniknuti tajnu ljepote i dugovječnosti. Farmacija mi je dala znanja kako cijeli kompleks vrijednih prirodnih sastojaka koji utječu na ljepotu kože učiniti učinkovitim pri njezinoj njezi. Dermatološki smo ispitivali stanja kože s rezultatima prije i nakon korištenja nekog proizvoda te smo neprestano istraživali i tragali za boljim. Istodobno sam se u svom radu susretala s brojnim alergijskim reakcijama na kozmetičke proizvode i to me potaknulo na stvaranje brenda iza kojega mogu stati svojim imenom i prezimenom. Čista kozmetika, bez suvišnih dodataka, samo podloga i aktivna komponenta koja će djelovati na određenu potrebu kože. Upravo zato su mi od svih nagrada za inovativnost najdraži zlato i certifikat International Ecology Funda, jer se odnose direktno na ono što sam željela postići: pročišćen, dermatološki ispitan, prirodan i učinkovit proizvod. Kada je kozmetika Nikel utemeljena, najveći izazov bio je kako veliku molekulu pretvoriti u djelotvornu malu molekulu, omogućiti joj savršeno prodiranje kroz površinski sloj kože, ulazak u duboke slojeve epiderme i učinkovitost. Jednako tako bilo je važno kako zarobiti aktivnu komponentu da bi imala vremensko otpuštanje – iznosi Brlečić.

Prvi upotrijebili probiotike

Farmacija, kozmetologija, istraživanje, stvaranje i suradnja s korisnicima. Sve to čini put nastanka proizvoda, a pri nastanku Nikela za Brlečić je posebice važan bio izravan kontakt i razgovor s korisnicima koji su teško pronalazili pravu kremu za svoju kožu.

– Nikel je pročišćena kozmetička linija s aktivnim sastojcima koji djeluju na određeni zahtjev kože. Taj pristup kreiranju linije Nikel donio je i veliko priznanje međunarodnih sudaca u Moskvi 2009. godine kada su osvojeni spomenuta zlatna medalja i certifikat International Ecology Funda. U vrijeme dok probiotici još nisu bili zdravstveni hit, kamoli da su se upotrebljavali u kozmetologiji, 2005. godine Nikelova probiotička krema dobila je zlato za inovativnost na međunarodnoj izložbi inovacija ‘ARCA‘ u Zagrebu. Na izložbi inovativnih proizvoda u Sjedinjenim Američkim Državama 2013. dobiva zlato, a udruga svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo WIIPA (World Invention Intellectual Property Associations) uvrstila ju je u top 10 izuma u svom godišnjem izboru. Probiotička krema bila je prvi Nikelov proizvod za obnavljanje vrlo oštećene kože. Shvatila sam da probiotik, osim što pozitivno djeluje na obrambeni sustav kada ga se unosi u tijelo, jednako dobro djeluje i izvana kada se nanese na kožu. Probiotici, između ostalog, produciraju velike količine B3 vitamina, koji je važan protiv prhutanja kože, a tu su i antimikrobni peptidi bakteriocini koji u kratkom vremenu obnavljaju problematičnu kožu. Kozmetika Nikel dobila je mnogobrojna priznanja i nagrade te 50 svjetskih zlata na izložbama inovativnih proizvoda u Americi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Aziji, Rusiji i Europskoj uniji. Takva nas priznanja doista izdvajaju iz konkurencije – iznosi Brlečić.

Obiteljski posao

Tvrtka Priroda liječi osnovana je 1998. u središtu Zagreba (u Tomašićevoj i Staroj Vlaškoj gdje je sjedište tvrtke) te od početka radi ne samo kao specijalizirana prodavaonica bezreceptnih lijekova i medicinskih proizvoda već i kao farmaceutsko savjetovalište, odnosno u suradnji s poznatim dermatolozima kao farmaceutsko-kozmetološko savjetovalište. Brlečić 2004. pokreće proizvodnju prirodne kozmetičke linije Nikel, a trenutačno u tvrtki radi desetero zaposlenika. Među njima je i Nika Brlečić Uroić, kći Mirjane Brlečić, koja se kao sveučilišna magistra farmacije i farmaceutski menadžer bavi distribucijom, marketingom i intelektualnim vlasništvom. U majčinoj tvrtki počela je raditi još dok je studirala na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

Cijeli članak pročitajte u digitalnom ili tiskanom izdanju poslovnog tjednika Lider. 

03. svibanj 2024 17:58