Biznis i politika
StoryEditor

Moć farmaceutske industrije: Danski lijekovi za mršavljenje povećali BDP zemlje

18. Rujan 2023.
foto Shutterstock

Novo Nordisk je zahvaljujući proizvodnji Ozempica, lijeka za mršavljenje, postala jedna od najuglednijih tvrtki u Europi. Cijena dionice Novo Nordiska porasla je za više od 40 posto ove godine, podigavši tržišnu kapitalizaciju kompanije na 2,3 trilijuna danskih kruna, odnosno 328 milijardi dolara, objavio je Business Insider.

Usporedbe radi, tržišna kapitalizacija LVMH-a (Moët Hennessy Louis Vuitton), trenutno najvrjednije europske tvrtke, iznosi 376,95 milijardi eura ili 402 milijarde dolara. Uz Ozempic, tvrtka proizvodi još jedan lijek za mršavljenje zvan Wegovy, zbog čega je Novo Nordisk prije nekoliko tjedana kratko vrijeme na burzi vrijedio više od LVMH-a. 

Zapanjujući porast dionica kompanije ove godine ostvarila su dva nevjerojatno popularna lijeka za mršavljenje, a pogotovo jer su navedeni proizvodi trenutno veliki hit u SAD-u za liječenje pretilosti. Elon Musk i Amy Schumer također su rekli da su koristili proizvode.

Zarada Novo Nordiska u prvoj polovici 2023. godine iznosila je 107,7 milijardi danskih kruna, ili 15,5 milijardi dolara ukupnih prihoda za to razdoblje, što je oko 30 posto više nego prije godinu dana. Tržišna vrijednost kompanije sada premašuje cjelokupnu gospodarsku proizvodnju Danske, procijenjenu na 323 milijarde funti ove godine.

Porast prodaje lijekova u inozemstvu podigao je vrijednost danske krune, prisiljavajući središnju banku zemlje da zadrži kamatne stope niže od uobičajenog kako bi obuzdala vrijednost valute. Podsjećamo, kruna je vezana za euro kako bi se olakšala trgovina s eurozonom.

Raste čak i BDP

- Novo Nordisk očito utječe na zemlju na mnoge načine. To čak utječe na kamatne stope. Nalazimo se u situaciji u kojoj su lijek za mršavljenje i farmaceutska tvrtka toliko uspješni da utječu na kamatne stope male zemlje - rekao je za Guardian Jens Naervig Pedersen, glavni analitičar u Danske Banku.

Danski je BDP porastao za 1,7 posto u prvoj polovici 2023. u odnosu na godinu prije, prema službenoj statistici - sve zahvaljujući farmaceutskom sektoru. Gospodarstvo bi se smanjilo za 0,3 posto da nije bilo farmaceutske industrije, objavio je državni odjel za statistiku 31. kolovoza.

- Da nije bilo Novo Nordiska, ne bi bilo nikakvog rasta u prvih šest mjeseci ove godine - rekao je Las Olsen, glavni ekonomist Danske Bank, za AFP 6. rujna.

Jonas Petersen, analitičar u danskom odjelu za statistiku, nadalje je rekao za AFP da taj trend ‘mijenja sliku gospodarstva‘. Novo Nordisk također povećava broj zaposlenih i donosi milijarde američkih dolara od izvoza lijekova u SAD.

Cijena dionice tvrtke u petak je pala 2,4 posto na 666,50 danskih kruna. Ipak, dionice su ove godine porasle za 42 posto.

01. svibanj 2024 18:01