Biznis i politika
StoryEditor

MUP tvrdi: Goran Krznarić nije mogao proslijediti poruke Josipe Pleslić Jutarnjem listu

06. Veljača 2024.
Nikola Milina

Kompromitirajuće telefonske prepiske Josipe Pleslić (ranije Rimac), koje je objavio Jutarnji list, nisu bile dostupne načelniku Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke Goranu Krznariću jer kriminalističko istraživanje nije provodila Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

Odgovor je to MUP-a na Liderova pitanja koja smo poslali nakon što smo dobili pismo Josipe Pleslić upućeno glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini i načelniku Službe za unutarnju kontrolu Željku Kralju. Iako nije izravno rečeno, iz odgovora se može zaključiti kako u MUP-u smatraju da načelnik Krznarić nije ni mogao poslati prepisku Jutarnjem listu, kao što to u pismu sugerira Pleslić.

- U predmetnom slučaju kriminalističko istraživanje nije provodila Policijska uprava zagrebačka, odnosno njen Sektor kriminalističke policije kojim rukovodi načelnik Krznarić te mu iz navedenog razloga te informacije nisu ni bile niti mogle biti dostupne – poručili su iz MUP-a.

Lider je dobio spomenuto pismo i zamolio MUP da potvrdi njegovu autentičnost, no ni nakon opetovanog upita nismo dobili potvrdu. Ipak, nije ni demantirao da je Pleslić pismo poslala, a što sugerira i odgovor MUP-a u kojem negira bilo kakvu umiješanost Krznarića u curenje informacija.

U pismu naslovljenom Milini i Kralju Pleslić se žali na medijski linč započet u Jutarnjem listu i tvrdi da se ‘nedvojbeno može utvrditi da prepiska objavljena u Jutarnjem listu dolazi upravo iz programa za prijenos podataka sa uređaja, a provodio ga je PNUSKOK‘. Riječ je o računalnom programu, navodi Pleslić, ‘Cellebrite Parser‘ kojeg u Hrvatskoj koristi jedino i isključivo MUP RH, tj. ustrojstvena jedinica UKP tj. PNUSKOK.

- Ako uzmemo u obzir da u PUZ-u, Sektoru kriminalističke policije, jednom od ustrojstvenih jedinica rukovodi policijski službenik Goran Krznarić, suprug Ane Hanžeković Krznarić, članice uprave Hanza medije d.o.o., nakladnika Jutarnjeg lista, sasvim je jasno do kuda cure informacije. S apsolutnim i potpunim pravom smatramo da gosp. Krznarić, koristeći svoj položaj i poznanstva unutar UKP-a, MUP-a RH, nedvojbeno može doći do sadržaja digitalnog medija na kojem je pohranjen moj mobitel, a time i poruke koje su izišle u Jutarnjem listu, a čije tekstove potpisuje novinar Marin Dešković, osoba od povjerenja Ane Hanžeković Krznarić - navodi u pismu Pleslić.

U nastavku pisma bivša gradonačelnica Knina i bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave zaključuje da činjenice koje je iznijela ‘nedvojbeno ukazuju da je policijski službenik Goran Krznarić zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti‘. Zato naglašava da je tajne dokumente vezane za istragu koja se vodila protiv nje ‘pustio u javni prostor, objavom u Jutarnjem listu‘ te zahtijeva da se protiv Krznarića pokrene istraga tj. unutarnja kontrola kako bi se utvrdile sve činjenice.

- Također, s obzirom da je Jutarnji list najavio nove objave mojih poruka, zahtijevam da se gosp. Krznarić udalji sa dužnosti i da mu se oduzmu policijske ovlasti kako ne bi nastavio s ranije navedenim radnjama. Kaznenu prijavu protiv gosp. Krznarića i medija podnijet ćemo nadležnim institucijama u RH, ali i Sudu za ljudska prava u Starsbourgu jer smatramo da unutar RH ne možemo dobiti valjanu zaštitu, što je jasno vidljivo curenjem podataka iz MUP-a, koji bi me trebao štititi - kaže Pleslić u svom pismu poslanom visokim policijskim dužnosnicima.

27. travanj 2024 19:48