Biznis i politika
StoryEditor

Musk seli Teslu u Teksas nakon odbijenice suda iz Delawarea o isplati 55.8 milijardi dolara

01. Veljača 2024.
Elon Musk TEsla

Nekoliko dana nakon što je sud u Delawaru poništio je ugovor o isplati 55.8 milijardi dolara, koji je Elonu Musku 2018. dodijelila kompanija Tesla, Musk je pozvao svoje dioničare da prebace državu osnivanja tvrtke iz Delawarea u Teksas.

Naime, početkom tjedna je sutkinja iz Delawarea Kathaleen McCormick nazvala paket isplata temeljen na dionicama za 2018., najveći u korporativnoj Americi, te je dodala kako se radi o ‘nesagledivoj svoti‘ koja je nepoštena prema dioničarima. Tijekom jednotjednog suđenja, direktori Tesle tvrdili su da je dogovor sklopljen kako bi se osiguralo da Musk nastavi posvećivati svoju pozornost tvrtki. No sutkinja je ustvrdila da Tesla i Muskovi odvjetnici ‘nisu mogli dokazati da su dioničari bili potpuno informirani o glasanju te da je on imao veze s osobama zaduženima za pregovore u ime Tesle‘.

Nakon takve presude, Musk je na svom X profilu objavio ‘ Nikada ne osnivajte svoju tvrtku u državi Delaware‘, te je pokrenuo anketu treba li se Tesla preseliti u Teksas, na koju je 87 posto ispitanika odgovorilo potvrdno.

- Javno glasovanje je nedvosmisleno u korist Teksasa! Tesla će odmah pokrenuti glasovanje dioničara za prijenos države osnivanja u Teksas - rekao je Musk u svojoj posljednjoj objavi na X-u.

Veliki interes za Teksas

Musk je prvo premjestio Teslino korporativno sjedište iz Palo Alta u Kaliforniji u Austin u Teksasu 2021. nakon što je kritizirao kalifornijske propise i poreze, a također se sukobio sa zdravstvenim dužnosnicima na početku pandemije COVID-19 oko ponovnog otvaranja tvornice u Fremontu. Trenutno se jedna gigatvornica Tesle nalazi se u Teksasu koja uskoro očekuje planirano proširenje vrijedno 750 milijuna dolara. Musk također gradi rafineriju litija u državi, s ciljem proizvodnje dovoljno za oko milijun električnih vozila do 2025. godine.

Druge Muskove tvrtke, poput SpaceX-a i The Boring Company, također posluju u Teksasu.

Poslovanje u Delawareu

Više od 65 posto kompanija s popisa Fortune 500 i više od polovice svih američkih javnih kompanija osnovano je u Delawareu, privučeno državnim pravnim okvirom i poreznom politikom pogodnom za poslovanje, prema Harvard Business Services, tvrtki koja nudi usluge osnivanja poslovanja u Delawareu. No, čini se da Musk ima problema s tom državom. Naime, ista sutkinja je bila zadužena za Twitterovu tužbu protiv Muska u srpnju 2022. nakon što je Musk pokušao odustati od kupovine Twittera za 44 milijarde dolara. Sutkinja je odbila njegovu taktiku odugovlačenja te je Musk morao brzo sklopiti ugovor o preuzimanju Twittera, sada poznatog kao X.

27. travanj 2024 04:35