Biznis i politika
StoryEditor

Na europskim burzama najvažniji indeksi stagniraju, u Aziji dobro raspoloženje zbog najava iz Kine

25. Srpanj 2023.

Na europskim burzama u utorak prijepodne najvažniji indeksi stagnirali su nadomak najviših razina u zadnjih pet mjeseci, dok investitori iščitavaju pristigla financijska izvješća kompanija za drugo tromjesečje.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9,30 sati bez promjena u odnosu na dan ranije, na 465,65 bodova. Istodobno, londonski FTSE indeks bio je u plusu 0,06 posto, na 7.683 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,19 posto, na 16.161 bod, a pariški CAC za 0,15 posto, na 7.415 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao rudarski, za 2,3 posto, na krilima rasta cijena metala na Londonskoj burzi jer se investitori nadaju većoj kineskoj potražnji nakon što su tamošnji čelnici najavili da će donijeti nove politike za poticanje domaće potražnje. 

Znatno su porasle i cijene dionica proizvođača luksuznih proizvoda LVMH i Richemonta, koje su uvelike izložene kineskom tržištu, i to za više od jedan posto.

Investitori prate i objave financijskih izvješća kompanija te čekaju u četvrtak zasjedanje Europske središnje banke u potrazi za naznakama daljnjeg smjera monetarne politike u eurozoni.

Cijena dionice Unilevera skočila je za više od pet posto, nakon što je taj div potrošačkih proizvoda izvijestio o snažnom rastu prodaje. No, dionica Bayera pojeftinila je za 2,6 posto jer je smanjio ciljanu zaradu za ovu godinu.

Vlada zabrinutost zbog kineskog tržišta nekretnina

Na azijskim burzama u utorak je vladalo dobro raspoloženje zahvaljujući najavi Kine da će pojačati podršku svom gospodarstvu, čiji oporavak nakon pandemije posrće, što je znatno podiglo kineske burze.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih porastao je 1,2 posto, prekinuvši 6-dnevni negativni niz, ponajviše zahvaljujući skoku cijena kineskih dionica. 

I dok je tokijski Nikkei indeks oko 6,30 sati bio u blagom minusu od 0,3 posto, kineksi burzovni indeksi imali su snažnu izvedbu. Indeks šangajske burze bio je u plusu 1,55 posto, a burze u Hong Kongu za čak 3,4 posto.

Najveći razlog za zabrinutost ulagača i dalje je kinesko tržište nekretnina, pri čemu su cijene dionica i obveznica nekretninskih kompanija u toj zemlji u ponedjeljak zabilježile najnižu razinu u zadnjih osam mjeseci, zbog straha od krize likvidnosti u dva najveća građevinska developera u toj zemlji.

Kineska državna novinska agencija objavila je u da će Kina prilagoditi i optimizirati politiku nekretnina na vrijeme, kao odgovor na ‘značajne promjene‘ u odnosu ponude i potražnje na tržištu nekretnina.

Erin Xin, ekonomistica u HSBC-u, smatra da bi ta objava mogla sugerirati daljnje prilagođavanje politika prema nekretninskom sektoru, kao i moguću veću podršku tom sektoru. Cijene dionica kineskih nekretninskih kompanija skočile su danas u prosjeku za 10,5 posto.

U SAD-u se čeka odluka Feda

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 183,55 bodova ili 0,52 posto, na 35.411 bodova, čime je ojačao 11. dan zaredom, što je njegov najdulji neprekinuti niz rasta još od 2017. godine.  Ujedno, na najvišoj razini od travnja lani.

Istodobno, S&P 500 indeks ojačao je za 0,4 posto, na 4.554 boda, a skromni rast ostvario je i Nasdaq, za 0,19 posto, na 24.058 bodova.

Dow je jučer ponajviše porastao zahvaljujući skoku cijene dionice naftne kompanije Chevron za gotovo dva posto, budući da je izvijestila o snažnoj dobiti u drugom tromjesečju.

Tehnološki Nasdaq, pak, imao je jučer nešto slabiju izvedbu jer investitiori traže prilike za ulaganje u dionice izvan tehnološkog sektora, čime podižu cijene dionica u sektorima poput energetskog i bankarskog. 

– Gledamo kako investitori počinju ulaziti i u druge sektore, odnosno da možda počinju unovčavati dobit od ulaganja u tehnološke dionice i ulagati u druge dijelove tržišta za koje procjenjuju da su malo bolja prilika –  ističe  Randy Frederick, direktor trgovanja i derivata u Schwab centru za financijska istraživanja.

Ipak, Nasdaq je od početka godine u plusu je 34,3 posto, nadmašivši svojm izvedbom ostale indekse i to zahvaljujući rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija na krilima optimizma oko umjetne inteligencije te očekibanja da će Fed uskoro zaustaviti ciklus zaoštravanja monetarne politike. Investitori sada čekaju objavu poslovnih rezultata Micosofta, Googleovog vlasnika Alphabeta i Meta Platformsa ovoga tjedna, koji bi trebali opravdati njihove jako visoke valutacije. 

Trgovanje se i dalje odvija u sjeni ovootjednog zasjedanja Feda, a većina analitičara i investitora očekuje da će Fed ponovno podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, ali i najaviti da će završiti s ciklusom njihova podizanja, nakon što su podaci ovoga mjeseca ukazali na dezinflaciju, odnosno usporavanje inflacije.

Euro pod pritiskom zabrinutosti oko moguće recesije u eurozoni

Na deviznim tržištima, dolarov indeks, koji mjeri izvedbu dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,34 posto u odnosu na dan ranije, na 101,39 bodova.

Tečaj eura pritom se ponešto oporavio, nakon što je u ponedjeljak potonuo 0,5 posto prema dolaru, na najnižu razinu u zadnja dva tjedna od 1,1059 dolara, zbog zabrinutosti investitora da bi u eurozoni mogla izbiti recesija nakon što je najnoviji podatak o poslovnoj aktivnosti u eurozoni ukazao na njezino smanjivanje u srpnju više nego se očekivalo. Jutros se eurom trguje po 1,1074 dolara, no i dalje je njegova cijena za 0,4 posto niža nego dan ranije.

– Nastavak slabosti u proizvodnom i uslužnom sektoru, psoebice u Njemačkoj, mnogo je veće nego se očekivalo, što izvlači na površinu neka pitanja oko rektorike koju bismo mogli očekivati od ECB-a u četvrtak –  navodi Rodrigo Catril, valutni strateg u Nacional Australia Bank-u. Tržiša očekuju da će ECB u četvrtak podići kamatne sotpe za novih 0,25 postotnih bodova, no tijek daljnjeg podizanja kamatnih stopa nije jasan.

Istodobno, tečaj jena blago je oslabio prema dolaru, za 0,05 posto, na 141,43 jena za dolar. 

Na naftnim tržištima, cijena barela nafte Brent porasla je 0,12 posto, na 82,84 dolara, a na američkom tržištu za 0,17 posto, na 78,87 dolara.

05. svibanj 2024 05:03