Biznis i politika
StoryEditor

Na početku tjedna azijski ulagači oprezni, dolar oslabio, a cijene nafte stagniraju

04. Ožujak 2024.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak blago pale jer ulagači s opreznom čekaju vijesti o novim poticajima, s obzirom da rast gospodarstava u regiji nije baš impresivan. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji skočile 1,2 posto. U Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,3 posto. Japanski Nikkei indeks dosegnuo je novu rekordnu razinu, probivši se iznad 40.000 bodova, jer se ulagači nadaju da će tamošnja središnja banka nastaviti voditi izuzetno poticajnu monetarnu politiku, s obzirom da se rast gospodarstva usporava.

Ni rast kineskog gospodarstva nije na čvrstim nogama, pa se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama. U fokusu će ovoga tjedna biti ključni godišnji sastanci kineskog državnog vrha na kojima će se odrediti gospodarski i politički ciljevi, među ostalim o ciljanom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP).

I dok gospodarski pokazatelji nisu baš impresivni, podršku tržištima pružaju novi rekordi S&P 500 indeksa na Wall Streetu, kao i Nasdaq indeksa u petak. Ti rekordi uglavnom se zahvaljuju rastu cijena dionica tehnoloških kompanija jer euforija u vezi razvoja umjetne inteligencije još uvijek ne popušta.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,07 posto, na 103,79 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,1 posto, na 149,95 jena.

No, američka valuta stagnira u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,0840 dolara, kao i u petak navečer. Cijene nafte, pak, stagniraju, nakon što su prošloga tjedna porasle više od 2 posto. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,04 posto, na 83,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,20 posto, na 79,80 dolara.

26. travanj 2024 02:13