Biznis i politika
StoryEditor

Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa, europski indeksi stagniraju

08. Ožujak 2024.
S&P 500 index

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao drugi dan zaredom, dosegnuvši novu rekordnu razinu, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,34 posto, na 38.791 bod, dok je S&P 500 porastao 1,03 posto, na 5.157 bodova, a Nasdaq indeks 1,51 posto, na 16.273 boda.

Novi rekord S&P 500 zahvaljuje se rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, ponajviše proizvođača čipova jer ulagači očekuju da će potražnja za čipovima potrebnim za razvoj umjetne inteligencije ostati snažna.

U fokusu ulagača bio je i nastavak izvješća predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu. Ponovio je da čelnici Feda žele biti sigurni da će inflacija i dalje slabiti prema ciljanoj razini od 2 posto prije nego što odluče smanjiti kamatne stope, a da se ta odluka bliži.

Powellovi komentari učvrstili su procjene da bi Fed mogao početi smanjivati kamate u lipnju. Podršku tržištu pružili su i novi podaci koji pokazuju da američko tržište rada postupno slabi. U petak će, pak, biti objavljeno službeno izvješće vlasti o zapošljavanju u SAD-u u veljači, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Premda Fed neće smanjiti kamatne stope tako agresivno kao što se očekivalo, tržište već mjesecima raste, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova.

Inflacija postupno slabi, kao i gospodarstvo, koje će, po svemu sudeći, izbjeći recesiju, unatoč agresivnom povećanju cijene novca.

- Svi čekaju da se dogodi nešto loše, no ništa se loše ne događa po pitanju gospodarstva, tržišta, zarada kompanija i monetarne politike. Zahvaljujući tome, tržište je i dalje u zamahu - objašnjava John Augustine, direktor u Huntington Private Bank.

Europski ulagači oprezni, indeksi stagniraju

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen, nakon jučerašnjeg blagog rasta.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,16 posto, na 7.680 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 17.815 bodova, a pariški CAC 0,02 posto, na 8.015 bodova.

Nakon što su jučer čelnici Europske središnje banke signalizirali da bi u lipnju mogli početi smanjivati kamate, cijene su dionica porasle.

No, jutros se trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u u veljači, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da je broj zaposlenih porastao za 200.000, znatno manje nego mjesec dana prije.

A na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu oko 1 posto, pa je na putu tjednog dobitka od 2 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,6 i 1,2 posto.

Tako azijske burze prate jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones ojačao 0,34 posto, S&P 500 oko 1, a Nasdaq indeks 1,5 posto.

27. travanj 2024 19:03