Biznis i politika
StoryEditor

Najveća domaća kriza Putina od početka rata u Ukrajini - Wagner vs. Moskva

24. Lipanj 2023.
foto Shutterstock

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će slomiti ono što je nazvao ‘oružanom pobunom‘, nakon što je vođa pobunjenih plaćenika Evgenij Prigožin u subotu rekao da je preuzeo kontrolu nad južnim gradom Rostovom u sklopu pokušaja svrgavanja vojnog vodstva.

Dramatičan obrat, s mnogim nejasnim detaljima, čini se kao najveća domaća kriza s kojom se Putin suočio otkako je zapovjedio opću invaziju na Ukrajinu - koju je nazvao ‘specijalnom vojnom operacijom‘ - u veljači prošle godine.

U televizijskom obraćanju Putin je rekao da su ‘pretjerane ambicije i interesi doveli do izdaje‘, a pobunu je nazvao ‘ubodom nožem u leđa‘.

- To je udarac Rusiji, našem narodu. A naše akcije u obrani domovine od takve prijetnje bit će oštre. Svi oni koji su namjerno stupili na put izdaje, koji su pripremali oružanu pobunu, koji su krenuli putem ucjena i terorističkih metoda, snosit će neizbježnu kaznu, odgovarat će i pred zakonom i pred našim narodom - rekao je Putin.

Prigožin je tražio da ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog stožera Valerij Gerasimov - koje je kritizirao zbog, kako kaže, katastrofalnog vodstva rata protiv Ukrajine - dođu u Rostov. Rekao je da ima 25.000 boraca koji će ‘vratiti pravdu‘ i naveo je, bez pružanja dokaza, da je ruska vojska ubila veliki broj boraca iz njegove privatne milicije Wagner u zračnom napadu, što je ministarstvo obrane zanijekalo.

Prigožinova milicija Wagner predvodila je zauzimanje ukrajinskog grada Bahmuta prošlog mjeseca, a on već mjesecima otvoreno optužuje Šojgua i Gerasimova za nesposobnost i uskraćivanje Wagneru streljiva i podrške.

U petak se činilo da je prešao novu crtu u tom sukobu, rekavši da je Putinovo obrazloženje za invaziju na Ukrajinu prije 16 mjeseci bilo temeljeno na lažima koje je izmislio vrh vojske.

- Rat je bio potreban... kako bi Šojgu mogao postati maršal... kako bi mogao dobiti drugu medalju ‘heroja‘ (Rusije) - rekao je Prigožin u video isječku.

- Rat nije bio potreban da bi se Ukrajina demilitarizirala ili denacificirala - rekao je, govoreći o Putinovim opravdanjima za rat.

U jednoj od mnogih pomahnitalih audio poruka preko noći, jasno je dao do znanja da ide u eskalaciju sukoba protiv vojske. 

- Oni koji su uništili naše momke, koji su uništili živote više desetaka tisuća ruskih vojnika, bit će kažnjeni. Molim da nitko ne pruža otpor... - rekao je Prigožin.

- Ima nas 25.000 i shvatit ćemo zašto se kaos događa u zemlji - rekao je, obećavši da će uništiti sve kontrolne točke ili zračne snage koje Wagneru stanu na put. Kasnije je rekao da su njegovi ljudi sudjelovali u sukobima s redovnim vojnicima i da su srušili helikopter.

Ruski sigurnosni izvor rekao je Reutersu da su Wagnerovi borci također preuzeli kontrolu nad vojnim objektima u gradu Voronježu, oko 500 km južno od Moskve. Reuters nije mogao neovisno potvrditi tu tvrdnju niti mnoge detalje koje je iznio Prigožin.

Ruski FSB otvorio je kazneni postupak protiv Prigožina za oružanu pobunu i rekao da su njegove izjave ‘pozivi na početak oružanog građanskog sukoba na ruskom teritoriju‘.

- Pozivamo... borce da ne čine nepopravljive pogreške, da prestanu s bilo kakvim nasilnim akcijama protiv ruskog naroda, da ne izvršavaju zločinačke i izdajničke naredbe Prigožina, da poduzmu mjere za njegovo pritvaranje - dodao je FSB.

Državna novinska agencija TASS citirala je glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da sve glavne ruske sigurnosne službe izvješćuju Putina ‘24 sata na dan‘.

U Moskvi su pojačane mjere sigurnosti, rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanin na svom Telegram kanalu.

U Washingtonu je američki predsjednik Joe Biden izviješten o situaciji, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Vojni konvoj

Oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu Prigožin je objavio poruku na aplikaciji Telegram u kojoj je rekao da su njegove snage u Rostovu i spremne ‘ići do kraja‘ protiv vrha i uništiti svakoga tko im stane na put.

Oko 5 ujutro uprava regije Voronježa, na autocesti M-4 između regionalnog glavnog grada Rostova na Donu i Moskve, rekla je na Telegramu da je vojni konvoj na autocesti i pozvala stanovnike da izbjegavaju korištenje te rute.

Neprovjerene snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju konvoj raznih vojnih vozila, uključujući najmanje jedan tenk i jedno oklopno vozilo. Nije jasno gdje su snimljeni, niti jesu li u kamionima u konvoju bili borci. Neka od vozila su nosila rusku zastavu.

Snimke na kanalima sa sjedištem u Rostovu prikazuju naoružane ljude u vojnim odorama kako pješice obilaze sjedište regionalne policije u gradu, kao i tenkove postavljene ispred zapovjedništva Južnog vojnog okruga.

Reuters je potvrdio prikazane lokacije, ali nije mogao utvrditi kada su snimke načinjene.

Prigožin je negirao da je pokušavao izvesti vojni udar. Rekao je da je poveo svoje borce iz Ukrajine u Rostov, gdje ga je video koji je objavio prowagnerov Telegram kanal pokazao kako, naizgled opušteno, razgovara s dvojicom generala u stožeru velikog ruskog Južnog vojnog okruga.

Na snimci se vidi kako govori generalima: ‘Stigli smo ovdje, želimo primiti načelnika Glavnog stožera i Šojgua. Ako oni ne dođu, mi ćemo biti ovdje, blokirat ćemo grad Rostov i krenuti prema Moskvi‘.

Ruski lokalni dužnosnici rekli su da je vojni konvoj doista na glavnoj autocesti koja povezuje južni dio europske Rusije s Moskvom i upozorili su stanovnike da ga izbjegavaju.

General-pukovnik vojske Vladimir Aleksejev objavio je video apel tražeći od Prigožina da preispita svoje postupke.

- Samo predsjednik ima pravo imenovati najviše vodstvo oružanih snaga, a vi pokušavate zadirati u njegove ovlasti - rekao je.

Nepotvrđeni video na Telegram kanalu bliskom Wagneru prikazuje navodnu scenu zračnog napada na Wagnerove snage. Na snimci se vidi šuma u kojoj gore manji požari i najmanje jedno truplo, ali nema izravnih dokaza o napadu.

Na snimci piše: ‘Raketni napad izveden je na kampove privatne vojne tvrtke Wagner. Mnogo žrtava. Prema riječima očevidaca, udar je izveden s leđa, odnosno izvela ga je vojska ruskog ministarstva obrane‘.

Ministarstvo obrane priopćilo je da su optužbe lažne.

27. travanj 2024 11:36