Biznis i politika
StoryEditor

Najveći poslovni sustavi: 11 eurskih i 118 kunskih milijardera prema prihodima

08. Studeni 2023.

Energia naturalis prošle se godine izdvojila kao uvjerljivo najveća kompanija u Hrvatskoj. Još prije dvije godine, s konsolidiranim prihodima za 2021. bila je tek peta, sljedeće godine prestigla je sve, pa i drugoplasiranu Fortenovu za gotovo 20 posto, a prošlu godinu završila je s rastom od 63 posto i s 8,14 milijardi eura imala je 50 posto veće prihode. I to nije sve! Osim što kontrolira Energiju naturalis kao jedini vlasnik, Pavao Vujnovac ovog trenutka bez ruskih sankcioniranih suvlasnika ima i većinski paket glasova u Skupštini Fortenove. Pa, kad bi se zbrojili rezultati dviju najvećih kompanija, Vujnovac kontrolira godišnje prihode od 13,5 milijardi eura, što je gotovo desetina prihoda kompletnog hrvatskoga gospodarstva. A toliku upravljačku moć nije imao ni Ivica Todorić u Agrokorovo zlatno doba.

Nešto više od polovice Enninih prihoda generira se preko ključne tvrtke, Prvog plinarskog društva, a više od 40 posto ostvaruju tvrtke sa sjedištem u drugim državama regije – Sloveniji, Rumunjskoj, Češkoj, Mađarskoj i Italiji. Naravno, rast cijene plina ključni je razlog velikog rasta u prošloj godini. Međutim, grupacija je sve jača i u logistici i transportu te u biznisu s voćem i povrćem, gdje je bitna poluga partnerstvo s Konzumom plus. Rezultate grupacije nije ugrozila ni prodaja 50-postotnog udjela u Petrokemiji, koja ionako nije bila dio konsolidirane grupacije. Ni Luka Ploče, koja ostvaruje sve bolje rezultate, a u kojoj je Enna najveći dioničar (38,27 posto), nije u konsolidiranim rezultatima. Osim toga, Vujnovac ulazi i u druge biznise – od graditeljstva i nekretnina do financija – pa je veliko pitanje kako će konsolidirana grupacija izgledati sljedećih godina.

Ovo je prva lista milijardera u eurima. Takvih je bilo 11, a još 118 grupacija ili samostalnih kompanija ostvarilo je više od milijarde kuna prihoda. I u sljedećim godinama zadržat ćemo Liderov klub milijardera u kunskoj protuvrijednosti, jer je 132,72 milijuna eura godišnjeg prihoda za hrvatske prilike pravo razgraničenje između krupnoga kapitala i ostatka gospodarstva. Ujedno je to i mali znak naše redakcijske ‘kunonostalgije‘.

Inače, na aktualnoj listi milijardera ove je godine 129 kompanija, čak 34 više nego što su pokazivali rezultati za 2021. godinu. Takva ekspanzija rezultat je odličnih rezultata poslovanja, ali uz dodatno pogonsko gorivo dvoznamenkaste inflacije. No rast prihoda tih velikih sustava od 37,9 posto znatno je nadmašio prošlogodišnju inflaciju od 13,1 posto. S druge strane, milijarderi su iskazali neznatno veću dobit nego godinu dana prije (1,2 posto rasta), što ukazuje na oprez poduzetnika u procijepu između rekordnih prošlogodišnjih rezultata i strepnje jer je glavno, zapadnoeuropsko tržište počelo padati. U međuvremenu je buknuo rat na Bliskom istoku, što samo produbljuje neizvjesnost i sužava poslovne tokove, no na malom tržištu poput hrvatskoga veliki utjecaj na ukupno poslovanje imaju pojedinačni rezultati najvećih kompanija. Stagnaciji dobiti ponajviše je pridonijela HEP grupa, koja je iskazala minus od 920 milijuna eura, za razliku od 165 milijuna eura dobiti u prethodnoj godini. Da država nije limitirala cijenu električne energije i da je HEP iskazao dobit kao 2021., i ukupna dobit svih milijardera povećala bi se za 37 posto, što bi bilo na razini rasta prihoda.

Kompletno istraživanje s listom od 129 najvećih poslovnih sustava s prihodom većim od milijardu kuna možete pronaći u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

26. travanj 2024 01:42